Main content

Aambeien

Andere benaming(en): hemorroïden

Aambeien kunnen jeuk en ook wel pijn veroorzaken. Aambeien zijn normaal niet zichtbaar aan de anus. Ze ontstaan in het zwellichaam, dat bedekt is met slijmvlies, 1-2cm aan de binnenzijde van de anus. Dit zwellichaam sluit de anus mede af. Deze zwellichamen kunnen verwijden, waardoor aambeien ontstaan. Aambeien zijn dus verwijde zwellichamen. Ze kunnen erg groot worden en zijn dan bij persen soms zichtbaar aan de anus. Er is dan een kersenrood bultje, bedekt met slijmvlies, zichtbaar in de anus.

Aambeien, wat zijn dat?

Aan de binnenkant van de anus zit ter plaatse van het slijmvlies een rondvormig zwellichaam. Deze sluit de anus af zodat er geen verlies van vocht, slijm en ontlasing plaatsvindt. Er kunnen verwijdingen oftewel dilataties optreden in dit zwellichaam, dit zijn de zogenoemde aambeien.Normaal gesproken ziet men of voelt men aambeien niet. Lang bestaande grote aambeien kunnen soms tijdens het persen te zien zijn als een rode uitstulping uit de anus.

Aambeien, hoe ontstaan ze?

Als er teveel druk op de zwellichamen staat, zoals bv. tijdens het persen, kunnen ze verwijden.

Aambeien, wat zijn de klachten?

Er treden zelden klachten op. Soms ontstaat er jeuk tpv de huid rondom de anus. Door beschadiging van het slijmvlies treedt er soms bloedverlies op.

Aambeien zijn geen Marisken. Marisken zijn verwijde huidflapjes op de anus en geven meestal geen klachten.

Een gethromboseerde peri-anaal vene kan pijnklachten van de anus geven. Dit is iets anders dan een aambei! Hierbij zit een bloedstolsel in een ader dichtbij de anus. Hierdoor ontstaat snel een hard pijnlijk blauw doorschijennd knobbeltje aan de anus. Genezing gebeurt meestal spontaan in 1 a 2 weken. Regelmatig blijft er dan een marisk over.

Een fissura ani kan pijn en bloedverlies van de anus veroorzaken. Dit is een scheurtje aan de anus, dat vaak volgt na persen bij harde ontlasting.. Het wordt vaak behandeld met 1% isosorbidedinitraatzalf. Af en toe kan een plaatselijke operatie van de kringspier nodig zijn.

Aambeien, zijn ze te voorkomen?

Preventie van aambeien kan worden bereikt door de ontlasting zacht te houden en veel voedingsvezels te eten en voldoende water te drinken. Veel voedingsvezelszitten in bruin brood en groente. Ook is een goede houding tijdens ontlasting van belang. Zit tijdens de ontlasting ontspannen voorovergebogen en trek de knieen op.

Aanvullend onderzoek, is dat nodig?

Eerst zal de arts de huid rondom de anus beoordelen. Inwendig onderzoek is nodig om een goede diagnose te kunnen stellen. De dokter brengt dan een kijkapparaat in de anus waarmee inwendig kan worden gekeken ( procotoscopie ).

Aambeien, hoe worden ze behandeld?

Bij beginnende aambeien is het vooral belangrijk om de ontlasting zacht te houden, eventueel in combinatie met een hemorroidcreme. Langer bestaande aambeien worden meestal behandeld door middel van rubberbandjes.: Rondom het hemorroid wordt een elastiekje aangebracht. De bloedtoevoer wordt afgesloten. Het afgebonden slijmvlies sterft daarna af. Dit geeft enkele dagen een zeurend gevoel in de anus. Soms zijn er meerdere behandelingen geindiceerd.

De behandeling is altijd poliklinisch.

In geval van hele uitgebreide aambeien, is een operatieve behandeling nodig.

Uit Wikipedia:

aambeien aarstulpen) zijn een aandoening waarbij weefsels met bloedvaten in de anus enof het rectum opzwellen en daarbij ontstoken kunnen raken en kunnen gaan bloeden en groter worden.

Aambeien die uitstulpen buiten de anus worden uitwendige aambeien genoemd. In de wand van het rectum binnen de sluitspier loopt een groot aantal fikse aders, waarvan de vulling ook een zekere functie heeft bij het water en luchtdicht afsluiten van het anale kanaal.

Bij persen bij de ontlasting loopt de druk in deze aders op waardoor ze kunnen gaan uitzetten. . Normaal gesproken lopen de aders na de defecatie weer snel leeg, maar als er een langdurige drukverhoging heeft plaatsgevonden kan dit lang op zich laten wachten of zelfs helemaal niet gebeuren. Als het bloed langdurig in een verwijde ader gestuwd is kan een stolsel ontstaan, wat een soms zeer pijnlijke ontstekingsreactie opwekt die enige weken kan duren. Het onder lokale verdoving insnijden van het getromboseerde vat en uitdrukken van het stolsel bekort deze duur soms wat. Irritatie kan worden bestreden met diverse soorten cremes en zalven.

De neiging tot het ontstaan van aambeien is enigszins erfelijk ; zwangerschap is ook een duidelijke risicofactor. De ontlasting soepel houden door een vocht en vezelrijk dieet is een basispijler van de behandeling en preventie. De meeste aambeien behoeven geen behandeling tenzij ze langdurig klachten veroorzaken. Deze behandeling kan een operatie zijn, wat over het algemeen alleen in ernstige gevallen gedaan wordt. Ook kunnen er in een ziekenhuis elastiekjes om de aambei geschoten worden met een speciaal apparaat waarna deze langzaam verschrompelen. Deze methode is erg effectief voor mensen die last hebben van aambeien, echter kunnen deze weer na enkele maanden tot jaren terugkomen, of er kunnen nieuwe aambeien ontstaan.

Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.