Main content

Lentigo Maligna

Andere benaming(en): Dubreuilh (ziekte van )

In een lentigo solaris (ouderdomsvlek) kan zich een lentigo maligna ontwikkelen. In feite is dit een beginnend melanoom. Moet dus adequaat worden behandeld om melanoom te voorkomen. De pigmentvlek is vaak wat grilliger van vorm, het pigment is niet meer egaal, maar er komen wat donkerbruine tot bijna zwarte vlekken in.

Lentigo1
Lentigo maligna2

Wat is een lentigo?

Een lentigo (syn.: ouderomsvlek, levervlek, grafvlek; meervoud: lentigines) is een goedaardige pigmentvlek die vooral gezien wordt op latere leeftijd op zonbeschenen huid gebieden zoals gelaat, borststreek en handruggen. Mensen met een blanke huid hebben meer risico op het ontwikkelen van lentigines.

Er is een duildelijke relatie tussen het ontstaan van lentigines en de hoeveelheid UV-stralen (zonlicht en zonnbank) waaraan de huid het hele leven aan is blootgesteld. De pigmentcellen in de huid raken door de UV-stralen beschadigd en functioneren niet meer goed, waardoor ze teveel pigment aanmaken.

Hoe ziet het eruit?

Er is 1 ronde bruine vlek (of enkele), vaak op wang, slaap of voorhoofd. De plekken zijn egaal bruin, kunnen langzaam groter worden. Er is geen schilfering. De diagnose kan met een ervaren oog eenvoudig gesteld worden. Bij twijfel kan gekeken worden met een dermatoscoop, waarmee de pigmentvlek 20x vergroot kan worden bekeken. Bij verdenking op kwaadaardige ontwikkeling kan een huidbiopt worden af genomen om te laten onderzoeken door de patholoog.

Meer foto's lentigo

Kan een lentigio kwaadaardig worden?

Een lentigo is volstrekt goedaardig. In zeldzame gevallen kan een lentigo echter kwaadaardig worden. Er ontstaat dan een grillige donkerbruine verkleuring in of aan de lentigo, soms zelfs zwart. een lentigo die kwaadaardig veranderd wordt lentigo maligna genoemd.

Meer foto's lentigo maligna

Het lentigo maligna is het voorstadium vóór melanoom, de meest kwaadaardige vorm van huidkanker. Een melanoom die zich uit een lentigo (maligna) ontwikkeld wordt lentigo maligna melanoma genoemd.

Meer foto's melanoom

Bij pigmentvlekken die veranderen of klachten geven wordt daarom dringend geadviseerd naar de huisarts te gaan.

Wat is de behandeling?

Een lentigo is goedaardig en hoeft daarom niet behandeld te worden.

Cosmetisch zijn er twee behandelingen:

  • Via bevriezen met stikstof worden de oppervlakkige huidcellen die pigment bevatten stuk gevroren en vervangen door nieuwe huidcellen die geen overtollig pigment bevatten. Het is een grove behandeling, waarbij heel de huid wordt behandeld en er risico is op nalaten van een witte vlek of zelfs een litteken.
  • Beter is behandeling met een pigmentlaser. Hierbij worden alleen de pigmenthoudende cellen behandeld. Herbij is er eigenlijk nauwelijks risico op huidschade, waardoors dat de kans op littekenvorming nihil is. Laerbehandeling van lentigines wordt in Nederland niet vergoed wordt door de ziektekostenverzekeraars. De prijs van laserbehandeling van een pigmentvlek is ongeveer 100 euro.

Een lentigo maligna en lentigo maligna melanoma moet altijd behandeld worden, bij voorkeur via chirurgische verwijdering.

Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.