Main content

Melasma

Andere benaming(en): Chloasma, Zwangerschapsmasker

Grillige oppervlakkige egaal bruine vlekken vooral op voorhoofd en wangen. Schilferen niet. Komt eigenlijk alleen bij vrouwen voor. Ontstaat vaak tijdens zwangerschap, maar kan ook zonder zwangerschap voorkomen.

Melasma1

Wat is een zwangerschapsmasker?

Bij een zwangerschapsmasker (syn.: melasma, chloasma) ontstaan er niet schilferende grillige pigmentvlekken op voorhoofd en/of wangen.

De vlekken ontstaan vaak voor het eerst tijdens de zwangerschap vandaar de naam. De plekken kunnen echter ook bij niet zwangeren, zonder duidelijke oorzaak, ontstaan. Er is geen relatie met inwendige ziekten. Het geeft geeft geen klachten, eigenlijk alleen cosmetisch, maar kan toch erg vervelend zijn.

De bruine vlekken in het gelaat ontstaan doordat de pigmentcellen in de huid gestimuleerd worden door de eigen vrouwelijke hormonen. Deze hormonen lijken qua structuur erg op de hormonen die van invloed zijn bij de pigmentvorming in de huid. Sommige huidcellen, die het verschil tussen deze hormonen niet zien, worden dus door het vrouwelijk hormoon gestimuleerd extra pigment te maken, waardoor de bruine plekken ontstaan.

Meer foto's van melasma

Wat is de behandeling?

Bij de meeste vrouwen verdwijnen de pigmentvlekken na de zwangerschap na verloop van tijd vanzelf. Pilgebruik kan melasma stimuleren. Staken van orale anticonceptie is dus zeker te overwegen. Omdat het hormonaal is helpt vermijding van zon of gebruik van zonnecremes vaak maar weinig.

Melasma kan zeer hardnekkig zijn en behandeling soms moeizaam. Eerst zal altijd begonnen worden met een blekende creme. Tegenwoordig wordt meestal een creme voorgeschreven met 3 werkzame stoffen, de zgn. Triplecreme. Het bevat dan Hydrochinon, een Corticosteroid (meestal hydrocortison of triamcinolon) en tretinoine. De creme kan 6-8 weken achter elkaar dagelijks worden gebruikt. Komt het pigment na verloop van tijd weer terug kan opnieuw worden behandeld.

De ervaringen met Lasertherapie zijn wisselend. Het kan wel goede resultaten geven. Pigmentlasers zijn vaak wel effectief in het verwijderen van het pigment, maar de melasma komt helaas vaak snel weer terug. Tegenwoordig kan ook behandeld worden met een Fractional Laser.

Net als bij de behandeling met crèmes is het helaas mogelijk dat na blootstelling aan zonlicht de pigmentatie weer terugkomt. Meestal wordt lasertrherapie gecombineerd met de Triplecreme

Preventie: Indien er aanleg is voor melasma wordt geadviseerd tijdens de zwangerschap zon zoveel mogelijk te vermijden en zonbeschermingscreme te gebruiken.

Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.