Main content

Allergieën

Allergie betekent overgevoeligheid van het afweersysteem voor bepaalde stoffen. Er zijn eigenlijk 2 soorten allergieën.

Type 1 allergieën

Mensen met aanleg voor astma en / of hooikoorts en ook wel eczeem krijgen vaak al op jonge leeftijd te maken met allergieën. Bekend zijn allergieën voor grassen, pollen, huisstofmijt en huisdieren. Deze stoffen geven meestal binnen een half uur al allergische reacties zoals jeuk, niezen of astmatische klachten. Deze allergieën worden type 1 allergieën genoemd (ook wel immediate type allergieen).

Type 1 allergieën kunnen worden getest met bloedonderzoek of priktesten. Met de priktesten worden de te testen stoffen via een prikje in de huid gebracht, waarna binnen een half uur wordt bekeken of er op die plaatsen huidreacties zijn opgetreden. Bij priktesten mogen tevoren geen medicijnen met anti-histaminica worden gebruikt, omdat dan de test niet betrouwbaar is.

Type 4 allergieën

Bij plakproeven wordt gekeken naar een ander type allergie (type 4, of wel delayed type allergie). Deze allergie komt ook voor bij mensen die geen aanleg hebben voor eczeem, astma of hooikoorts. Door langdurig en veelvuldig huidcontact met bepaalde stoffen kunnen dergelijke allergieën worden ontwikkeld. Dit leidt dan tot eczeemreacties iedere keer na hernieuwd huidcontact. Bekend zijn allergie voor parfumstoffen en ook nikkelallergie. Bij deze laatste ontstaat het eczeem dan bijvoorbeeld onder het metalen horloge (metaal bevat bijna altijd nikkel). Ook bepaalde beroepen waarbij met veel verschillende stoffen wordt gewerkt geven een verhoogde kans op contactallergie (kappers, chemische industrie en dergelijke).

Bij plakproeven worden meestal een stuk of dertig plakkertjes op de rug geplakt. Onder de plakkertjes zitten de stofjes, waar mensen zoal allergisch kunnen zijn. Daarom moeten zowel rug als armen op het moment van de test vrij zijn van eczeem. Bovendien mag de huid niet verbrand zijn. De huid mag tevoren niet ingevet worden met zalf of een bodylotion. De plakkers blijven dan niet goed zitten.

Corticosteroïdzalf (hormoonzalf) mag een week lang voor de test niet op de rug gebruikt worden, en ook prednisontabletten moeten tenminste een week tevoren worden gestaakt.

De plakkers worden door de assistente aangebracht op maandag of dinsdag. Twee dagen later (woensdag of donderdag) worden de plakkers door de assistente er weer af gehaald. Nog een dag later (donderdag of vrijdag) wordt de test ‘afgelezen’. Hierbij wordt door de dermatoloog gekeken of onder een van de plakkers een allergische reactie is opgetreden. De uitslag van de test wordt meestal direct daarna besproken.

Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.