Huidkanker zal in de meeste gevallen operatief verwijderd worden onder plaatselijke verdoving. Meestal voert uw eigen dermatoloog de ingreep uit, en die zorgt ervoor dat het defect netjes cosmetisch wordt gehecht, voor een zo mooi mogelijk litteken. Na één of twee weken worden de hechtingen verwijderd en krijgt u de uitslag van onderzoek te horen. Er wordt daarna een huidcontrole-afspraak gemaakt.
In sommige gevallen is het mogelijk de huidkanker te behandelen met creme, bevriezing of met photodynamische therapie (PDT, een combinatiebehandleing van creme en licht), waardoor soms een (operatief) litteken kan worden voorkomen.
Voor bijzondere en/of grote huidtumoren is er binnen dermaTeam een speciaal oncologiespreekuur zowel in het huidkanker expertise centrum in het Bravis ziekenhuis als op onze locatie Middelburg, waar ook Mohs-chirurgie mogelijk is.
Binnen dermaTeam werken 5 dermatologen met Mohs registratie: Mw. Den Hengst, Mw. Huijbregtse, Mw. Roodbergen, Mw. Burkink en Mw. Dr. van der Voort zijn allen gecertificeerd Mohs chirurg volgens de Landelijke Werkgroep Mohs Chirurgie van de NVDV (Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie), maar ook volgens de Europese ESMS (European Society for Micrographic Surgery)
Huidkanker expertisecentrum
Het oncologiespreekuur vindt zowel in het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom als op onze poli in Middelburg plaats. Hier kunt u terecht voor bijzondere en/of grote huidtumoren. Ook de intakegesprekken voor Mohs-chirurgie of huidkankercontroles worden tijdens dit spreekuur gedaan. Bij het spreekuur zijn een dermatoloog met als speciaal aandachtsgebied huidkanker en een verpleegkundig specialist betrokken.
Mohs-chirurgie bij huidkanker
Maximale genezing, minimale weefselschade
Bij Mohs-chirurgie wordt de huidkanker optimaal chirurgisch verwijderd, terwijl zoveel mogelijk weefsel gespaard wordt. Het is de beste methode voor behandeling van huidkanker van het type basaalcelcarcinoom in het gezicht en op het hoofd. Voor andere vormen van huidkanker is het minder geschikt en wordt soms de methode ‘Slow-Mohs’ toegepast.
Weefsel direct bewerkt en onderzocht
Mohs-chirurgie wordt bij dermaTeam in het Bravis ziekenhuis uitgevoerd door dermatologen die hiervoor een speciale opleiding hebben gevolgd. Het team bestaat verder uit doktersassistenten en een verpleegkundig specialist. Bij Mohs-chirurgie wordt de verwijderde huidkanker direct bewerkt volgens een vriesmethode. Daarna bekijkt de dermatoloog het weggehaalde stukje weefsel onder de microscoop, om te zien of alle huidkanker is verwijderd. Wanneer het gebied vrij is van huidkanker, wordt de wond weer gesloten.
Indien er nog huidkanker aanwezig is, wordt in kaart gebracht in welk deel van de wond nog verder geopereerd moet worden. Dat vindt dan op dezelfde dag plaats, net zo vaak als nodig is. Met deze methode wordt 100% van de randen van de wond onderzocht op tumorweefsel. Bij een reguliere operatie van huidkanker is dat niet het geval en wordt het weefsel in een paar plakjes gesneden en onder de microscoop beoordeeld. Bovendien kan de gewone methode niet op één dag worden uitgevoerd, maar zit er een aantal dagen tijd tussen operatie en uitslag.
Rustruimte
In de tijd dat het weefsel wordt bewerkt en beoordeeld, kunt u samen met degene die met u mee is gekomen naar het ziekenhuis verblijven in de speciaal ingerichte rustruimte. U heeft daar beschikking over koffie, thee en een lunch. Omdat er soms meerdere operatierondes nodig zijn, kan het een lange dag in het ziekenhuis worden. Ook als het meezit, neemt de hele procedure al gauw twee tot drie uur in beslag.
Slow-Mohs
De ’Slow-Mohs’-procedure wordt toegepast bij andere vormen van huidkanker: plaveiselcelcarcinoom en lentigo maligna (voorloper van melanoom). Omdat de vriestechniek niet betrouwbaar voor beoordeling van deze tumoren, wordt het weggesneden weefsel op een speciale manier gekleurd. Ook hierbij worden alle randen beoordeeld onder de microscoop, net zoals bij Mohs. Het duurt echter een aantal dagen voor de uitslag er is. Na een ‘slow-Mohs’operatie gaat u daarom met een verband naar huis en wordt u binnen een week terug verwacht voor de uitslag en het sluiten van de wond, indien de uitslag goed is. Is de uitslag nog niet goed, dan opereert de dermatoloog u opnieuw en herhaalt de procedure zich.
Voordelen van behandeling met Mohs-chirurgie
• Op één dag vindt de verwijdering van de huidkanker plaats, krijgt u de uitslag en wordt de ontstane wond gesloten.
• U heeft de grootst mogelijke kans dat de huidkanker in zijn geheel verwijderd is.
• Behandeling met Mohs-chirurgie verkleint de kans op terugkeer (recidief) van de kanker aanzienlijk.
Photodynamische Therapie
Photodynamische therapie (PDT) is een behandeling met een therapeutische crème. Deze crème wordt actief wanneer deze wordt blootgesteld aan licht van een bepaalde golflengte en vernietigt dan huidkankercellen en voorlopers daarvan. PDT is een dagbehandeling die bestaat uit twee fasen en wordt uitgevoerd door een speciaal opgeleide verpleegkundige.
Aanbrengen van de crème
De verpleegkundige brengt de crème aan en dekt de ingesmeerde plek lucht- en lichtdicht af met plastic- en aluminiumfolie. De crème moet gedurende drie tot vier uur intrekken. Omdat de crème onder invloed van lucht en licht wordt afgebroken, wacht u het vervolg van de behandeling af in de rustruimte in het expertisecentrum.
Belichten van de ingesmeerde plek door een intensieve rode lamp
De plastic- en aluminiumfolie wordt van de ingesmeerde plek af gehaald. Een rode lamp wordt vijf centimeter boven de te behandelen plek gehangen. De belichting duurt ongeveer twintig minuten. Tijdens de belichting ervaren de meeste mensen irritatie en/of branderige pijn. Bij behandeling van grote of zeer gevoelige gebieden kunt u vooraf een lokale verdoving of pijnstillers krijgen. Het licht is niet schadelijk voor de omringende huid of de ogen. Omdat het niet prettig is om in het felle licht te kijken, worden uw ogen afgedekt.
Daglicht PDT
Bij daglicht PDT vindt de belichting niet plaats met een rode lamp, maar met buitenlicht. De crème aanbrengen geschiedt op dezelfde wijze. Er wordt ook anti-zonnebrandcrème aangebracht. U dient na een korte inwerktijd een aantal uur buiten te vertoeven. Het hoeft niet zonnig te zijn, maar in de wintermaanden wordt vanwege de kou van deze behandeling afgezien. De behandeling is minder pijnlijk dan PDT met rood licht. De resultaten zijn hetzelfde.
Welke huidaandoeningen kunnen met PDT worden behandeld?
• Oppervlakkige vormen van huidkanker (basaalcelcarcinoom). • (Uitgebreide) zonschade (actinische keratose). • Restjes oppervlakkig basaalcelcarcinoom of actinsiche keratose die na een huidkankeringreep nog in hetzelfde gebied aanwezig zijn. • Voorloper van plaveiselcelcarcinoom (M. Bowen).
Overige behandelingen van huidkanker
Plaatselijke behandeling met actieve (chemo)crèmes
Oppervlakkige vormen van basaalcelcarcinoom en zonneschade kunnen met speciale crèmes behandeld worden. De behandelingen worden thuis uitgevoerd en veroorzaken irritatie, roodheid, schilfering en soms zelfs blaartjes en lokaal pijn. Tijdens de reactie worden de niet-gezonde huidcellen afgestoten en na de behandeling herstelt de huid zich weer. Het voordeel van degelijke behandelingen is dat er geen operatielitteken ontstaat. De behandeling moet soms na enige tijd herhaald worden.
Cryotherapie
Cryotherapie (bevriezing) kan toegepast worden bij zonneschade en kleine oppervlakkige plekjes basaalcelcarcinoom. Het voordeel is dat het direct op het spreekuur in een paar minuten uitgevoerd wordt. Het nadeel is dat het bevriezen pijnlijk is en er vaak blaren ontstaan, die in enkele weken genezen, maar soms blijvende witte ontkleuringen in de huid kunnen veroorzaken.
Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.