Main content

Zomer, zon en zwemmen

Na de winter moet de huid vaak eerst wennen aan de zon. Bij gebruik van teerzalf, Protopic® en Elidel® is het belangrijk zeer voorzichtig om te gaan met zonlicht. Mensen met eczeem moeten oppassen dat ze het niet te warm krijgen, gaan transpireren of verbranden.

Bescherming tegen de zon

Voor iedereen geldt dat de volle zon vermeden moet worden tussen 11.00 uur en 15.00 uur. In de schaduw, of onder de parasol, wordt nog vijftig procent van de zonnestralen weerkaatst, een gevoelige huid kan ook dan nog verbranden.

Zonnehoedjes, petten en zonnebrillen en het dragen van dunne katoenen gekleurde luchtige kleding.

Een zonnebrandmiddel mag de huid niet extra uitdrogen en irriteren. Probeer het product uit op een rustige huid, bijvoorbeeld aan de binnenkant van de onderarm. Is er na twee dagen smeren geen reactie op de huid te zien, dan kan de crème veilig worden gebruikt.

Zonnebrandmiddelen die voor de wintersport verkocht worden zijn vaak wat vetter en hechten beter aan de huid. Breng een zonnebrandmiddel altijd royaal aan. Smeer regelmatig de huid opnieuw in. In elk geval om de twee uur en zeker na het zwemmen, na het afdrogen en bij flink transpireren. Waterproofproducten zijn wel beter tegen water bestand, maar bij het afdrogen of zwemmen verdwijnt een deel weer van de huid.

Zwemmen

Als het eczeem open of ontstoken is, kan men beter niet zwemmen. Open zwemwater kan verontreinigd zijn waardoor een eventuele infectie erger wordt. Ook het zwembadje in de tuin is na een halve dag verre van schoon. Chloorwater droogt de huid uit en irriteert de huid nog meer.

Zwemmen in de zee kan soms erg prikken door het zout. Maar sommige mensen merken dat het wel goed is voor het eczeem.

Is de huid rustig en niet extreem droog, dan kan men gaan zwemmen. Het is raadzaam om voor en na het zwemmen de huid in te smeren een vettende crème om uitdroging te voorkomen.

Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.