Main content

Fotodynamische Therapie

Fotodynamische therapie (PDT) is een behandeling met een therapeutische crème. Deze crème wordt actief wanneer hij wordt blootgesteld aan licht van een bepaalde golflengte. PDT geeft nauwelijks littekenvorming.

PDT is een dagbehandeling die bestaat uit twee fasen en wordt uitgevoerd door een getrainde verpleegkundige.

Aanbrengen van de crème

De verpleegkundige brengt de crème aan en dekt de ingesmeerde plek lucht- en lichtdicht af met plastic- en aluminiumfolie. De crème moet gedurende 3-4 uur intrekken. Omdat de crème onder invloed van lucht en licht wordt afgebroken, zult u het vervolg van de behandeling moeten afwachten in de speciaal ingerichte patiëntenkamer in het expertisecentrum.

Belichten van de ingesmeerde plek door een intensieve rode lamp

Het plastic- en aluminiumfolie wordt van de ingesmeerde plek af gehaald. Een intensieve rode lamp wordt 5 centimeter boven de te behandelen plek gehangen. Door de warmte is het mogelijk dat u pijn krijgt op de ingesmeerde plek. Uiteraard kunt u hiervoor pijnstilling krijgen. Bij behandeling van grote of zeer gevoelige gebieden kunt u al vooraf een verdovingsprik krijgen.

Het intens felle rode licht is niet schadelijk voor de omringende huid of de ogen. Omdat het niet prettig is om in het felle licht te kijken, worden uw ogen afgedekt. De duur van de behandeling hangt af van uw aandoening.

Welke huidaandoeningen worden met PDT behandeld?

  • (Beginnende) vormen van huidkanker
  • Postoperatief na een huidkanker ingreep
  • Actinische Keratose
  • M. Bowen

Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.