Main content

Dermatologie bij kinderen

Kinderdermatologie: Mw. Dr. Galimont in Middelburg, Mw. den Hengst in Bravis Ziekenhuis, in samenwerking met kinderartsen.

Kinderen zijn geen kleine volwassenen. Huidziekten bij kinderen is dan ook een apart deelgebied binnen de dermatologie. Zowel de diagnose als de behandeling van huidziekten bij kinderen kan anders zijn dan bij volwassenen. Binnen dermaTeam hebben mw. den Hengst in Bravis Ziekenhuis Roosendaal, Dr. Galimont in Middelburg en Dr. Tjioe in Bravis Ziekenhuis Bergen op Zoom veel specifieke kennis van huidaandoeningen bij kinderen. Ze werken nauw samen met kinderartsen en houden een gezamenlijk spreekuur met de kinderartsen Dr. S. Ten Raa-Kwee en Dr. N. Lijssens. Op dit spreekuur zien de dermatoloog en de kinderarts gezamenlijk het kind en de ouders, waardoor nog betere afstemming over de diagnose en de behandeling kan plaatsvinden.

Huidaandoeningen kinderen De diagnose kan bij kinderen anders zijn, omdat sommige huidaandoeningen alleen op kinderleeftijd voorkomen, zoals de infectieziekten die we ook wel kinderziekten noemen. Ook zijn er aandoeningen, zoals waterwratjes of krentenbaard, die vaker voorkomen bij kinderen dan bij volwassenen. Daarnaast kunnen huidaandoeningen er bij kinderen anders uitzien dan bij volwassenen en kunnen ze een signaal zijn van een onderliggende (al dan niet erfelijke) aandoening.

Behandeling bij kinderen Niet alleen de diagnose, ook de behandeling van kinderen is ander dan die van volwassenen. Zalf kan bijvoorbeeld anders opgenomen worden omdat de verhouding van het huidoppervlak ten opzichte van het volume van het lichaam anders is en omdat de huid van kinderen anders is opgebouwd. Ook bij pillen, drankjes en tabletten geldt dat de dosis anders berekend moet worden en dat de bijwerkingen anders kunnen zijn bij kinderen, omdat organen en weefsels nog in ontwikkeling zijn. De verkleuring van de tanden bij gebruik van het antibioticum tetracycline is daar een voorbeeld van.

Kinderen en eczeem Kinderen met eczeem zijn meer vatbaar voor huidinfectie. Een aantal kinderziektes gaat gepaard met vlekjes die soms ook jeuken. Daardoor is het soms lastig het eczeem goed te beoordelen. De kinderziekte en de huidinfecties zelf kunnen ook aanleiding zijn voor het opvlammen van het eczeem.

Vaccinaties en eczeem Kinderen worden regelmatig gevaccineerd. Vaccins kunnen gegeven worden aan kinderen met eczeem; alleen bij het gebruik van topicale immunomodulatoren (pimecrolimus-crème en tacrolimuszalf) moet een stoppauze ingelast worden.

Subpagina's bij Kinderen en eczeem


Boeken over eczeem voor kinderen Leuke en leerzame boeken over eczeem voor uw kinderen om zelf te lezen of voor te lezen:

De krab die zo'n vreselijke jeuk op zijn rug had H. van der Vlerk ISBN-13: 9789026987915, 1996, Unieboek bv Wanneer een krab jeuk op zijn rug heeft waar hij niet bij kan, vraagt hij andere dieren hoe zij zich krabben. Prentenboek met gekleurde illustraties. Vanaf ca. 4 jaar. Catootje heeft kriebel Esther Naalden Boekje op maat uitgegeven door de Mauritsklinieken en Astellas Catootje heeft kriebel op haar armen en benen. De dokter heeft een toverzalfje voor haar. Prentboekje over eczeem, met beknopte informatie voor opvoeders. Vanaf ca. 3 jaar. Jonas Pili Mandelbaum ISBN 9065655077 (9789065655073), 1992, Davidsfonds/Infodok Jonas gaat naar een nieuwe school. Uitgerekend op die dag heeft hij weer last van uitslag op zijn handen en moet hij handschoenen aan. Prentboek met aquarellen in gedekte tinten. Vanaf ca. 5 jaar. Anna Margret Wadhams en Michael Charlton. ISBN 0370306120, 1986, The Bodley Head. Anna heeft eczeem en haar vriendinnetje psoriasis. Zij laten zien welke vervelende kanten deze huidziekten hebben. Engelstalig boek met grote, kleurige tekeningen. Vanaf ca. 5 jaar. Tango heeft een kriebelplek Dit boekje gaat over een schildpad met eczeem die een speciale zalf voor de kriebelplek en een dikke crème voor zijn velletje voorgeschreven krijgt. Leo de Leeuw 'Leo de Leeuw' is een (voor)leesboek voor kinderen met eczeem. Het boekje is uitgebracht door de Vereniging van Mensen met Constitutioneel eczeem. Lipi en Kara, het eczeem boekje Dit is een informatief boekje over eczeem en de behandeling van eczeem met vettende crèmes en dermatocorticosteroïden. De kinderen leren aan de hand van een achtstappenplan om hun vettende crème te gebruiken. Meer informatie Een dikke pil J. van Hest en S. Van der Valk ISBN 9025731503 Vijfentwintig verhalen voor zieke en betere kinderen. Verhalen over blaasontsteking, bijvoorbeeld, of over dementie, eczeem, kanker, schoolziekte en wratten. Vanaf ca. 10 jaar. Zorgboek Constitutioneel eczeem stichting september, www.boekenoverzicht.nlISBN-10:90-8648-009-8 ISBN-13: 978-90-8648-009-8 Boeken van de patiëntenvereniging VMCE De website van de Vereniging voor Mensen met Constitutioneel Eczeem (VMCE) is te vinden op www.vmce.nl. Hierop vindt u folders, zorgboeken, DVD's en advies.


Adviezen voor kinderen met eczeem Zomer, zon en zwemmen Na de winter moet de huid vaak eerst wennen aan de zon. Bij gebruik van teerzalf, Protopic® en Elidel® is het belangrijk zeer voorzichtig om te gaan met zonlicht. Mensen met eczeem moeten oppassen dat ze het niet te warm krijgen, gaan transpireren of verbranden. Bescherming tegen de zon Voor iedereen geldt dat de volle zon vermeden moet worden tussen 11.00 uur en 15.00 uur. In de schaduw, of onder de parasol, wordt alsnog vijftig procent van de zonnestralen weerkaatst. Een gevoelige huid kan ook dan nog verbranden. Zonnehoedjes, petten en zonnebrillen en het dragen van dunne katoenen gekleurde luchtige kleding kunnen helpen.

Een zonnebrandmiddel mag de huid niet extra uitdrogen en irriteren. Probeer het product uit op een rustige huid, bijvoorbeeld aan de binnenkant van de onderarm. Is er na twee dagen smeren geen reactie op de huid te zien, dan kan de crème veilig worden gebruikt.

Zonnebrandmiddelen die voor de wintersport verkocht worden zijn vaak wat vetter en hechten beter aan de huid. Breng een zonnebrandmiddel altijd royaal aan. Smeer regelmatig de huid opnieuw in. In elk geval om de twee uur en zeker na het zwemmen, na het afdrogen en bij flink transpireren. Waterproofproducten zijn wel beter tegen water bestand, maar bij het afdrogen of zwemmen verdwijnt een deel weer van de huid.

Zwemmen Als het eczeem open of ontstoken is, kunt u beter niet zwemmen. Open zwemwater kan verontreinigd zijn waardoor een eventuele infectie erger wordt. Ook het zwembadje in de tuin is na een halve dag verre van schoon! Chloorwater droogt de huid uit en irriteert de huid nog meer. Zwemmen in de zee kan soms erg prikken door het zout. Maar sommige mensen merken dat het wel goed is voor het eczeem. Is de huid rustig en niet extreem droog, dan kunt u gaan zwemmen. Het is raadzaam om voor en na het zwemmen de huid in te smeren een vettende crème om uitdroging te voorkomen.


Luierdermatitis Langdurig contact van de huid met urine en ontlasting is de belangrijkste factor in het ontstaan van en onderhouden van luierdermatitis. Dit kan gepaard gaan met blaasjes, vettige korsten, puistjes en schilfering en kan ook erg nattend zijn. Adviezen voor het eczeem: • Een nattende luierdermatitis indrogen met zinkolie, een droge luierdermatitis behandelen met zinkzalf of sudozalf. Veeg dit niet steeds weg. • Een barrièrecrème kan bij ernstige luierdermatitis de huid extra beschermen. • Bij een ernstige luierdermatitis vaak een schone luier aandoen, liefst om de twee uur gedurende een à twee dagen. Daarna mogen de tussenpauzes uitgebreid worden. • Gebruik liever geen geparfumeerde luierdoekjes maar bijvoorbeeld zacht keukenpapier met daarop een scheut slaolie, of luierdoekjes met extra olie.


Waterwratjes Waterwratjes worden door een virus veroorzaakt. Vooral kinderen met eczeem zijn er gevoelig voor door een verminderde huidbarrière. Daarbij zullen kinderen met eczeem meer krabben en zo het virus over de huid verspreiden. Besmetting met het virus gebeurt door intensief huidcontact tijdens spelletjes, gymnastiek, zwemmen, speelgoed op peuterspeelzalen en kinderdagverblijven.

Waterwratjes komen voornamelijk bij kinderen voor. Het zijn kleine, iets glanzende parelmoerachtige bultjes. Meestal zit er een deukje in het midden. Ze bevinden zich voornamelijk op de romp, vooral onder de oksels, op de bovenarmen en elleboogplooien, de bovenbenen en de knieholtes.

Het is beter de waterwratjes vanzelf te laten genezen en ze niet open te krabben, in te prikken of te kneuzen omdat er dan een bacteriële infectie bij kan komen. Meestal verdwijnen ze na een paar maanden tot vier jaar spontaan. Het lichaam moet er zelf weerstand tegen ontwikkelen. Daarna is het kind immuun voor waterwratten.

Adviezen voor het eczeem: • Houd nagels kort en schoon. • Speelgoed regelmatig schoonmaken of ontsmetten. • Ook al droogt het de huid erg uit, gebruik een ontsmettende zeep om het kind mee te wassen. Eventueel dept u de aangedane huid met een washandje gedrenkt in een ontsmettende zeepoplossing. Gebruik bijvoorbeeld betadinescrub of shampoo. Volg de aanwijzing op de verpakking voor de concentratie van de oplossing. • Het kan raadzaam zijn om 1 à 2 x per week het lichaam, maar vooral de handen en nagels te wassen met bovenstaande desinfecterende oplossing. • Indien de huid wordt behandeld met een dermatocorticosteroïd kunt u hiermee doorgaan. • Bij een eczeemreactie rond het waterwratje kan een dermatocorticosteroïd aangebracht worden. • Op een open waterwratje kunt u zinkolie aanbrengen en daarna eventueel afdekken met een pleister. • Gebruik een verbandpakje of handschoenen, zodat het kind de wratjes niet kapot kan krabben.


Waterpokken Waterpokken worden veroorzaakt door een virus. Dit wordt bij hoesten en praten via druppels in de lucht overgedragen. Ook door contact met het vocht uit de blaasjes kan het virus worden overdragen. Eerst wordt het kind verkouden en vervolgens ontstaan over het hele lichaam vlekjes en blaasjes, vaak ook in de mond, in het haar en op de oogleden.

De uitslag jeukt en kan gepaard gaan met hoge koorts. De blaasjes verdrogen tot korstjes. Tot het moment dat alle blaasjes zijn ingedroogd blijft het kind besmettelijk. De korstjes zijn na tien dagen verdwenen.

Adviezen voor het eczeem: • Houd nagels kort en schoon, zorg voor een koele omgeving. • Indien de huid wordt behandeld met een dermatocorticosteroïd kunt u hiermee doorgaan. • Gebruik geen te vette crème aangezien dit de huid bij koorts teveel afsluit. • Gebruik zinkolie om de blaasjes in te laten drogen en bacteriële infectie te voorkomen. • Gebruik een verbandpakje of handschoenen zodat de huid niet kapot gekrabd kan worden.


De vijfde en zesde ziekte Besmetting vindt plaats door inademing van speekseldruppels van een besmette persoon. Bij bepaalde koortsperioden ontwikkelen kleine kinderen tot drie jaar wegdrukbare rode vlekjes verspreid over het gehele lichaam. Omdat het immuunsysteem door de kinderziekte geactiveerd is, flakkert het eczeem vaak na de kinderziekte op. Adviezen voor het eczeem: • Gebruik geen te vette crèmes aangezien dit de huid bij koorts teveel afsluit. • Indien de huid wordt behandeld met een dermatocorticosteroïd kunt u hiermee doorgaan.


Koortslip (Herpes Simplex) Een herpesinfectie wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgedragen door direct contact met een geïnfecteerde huid of slijmvlies. Vaak is het een milde infectie die nauwelijks opgemerkt wordt, maar bij kinderen met eczeem en een niet-intacte huid kan de infectie heftiger verlopen en heel snel verergeren waarbij ook de rest van het lichaam aangedaan kan raken. De infectie kan gepaard gaan met hoge koorts, ziek zijn, uitgebreide blaasjes en wondjes op de tong, het mondslijmvlies, het tandvlees en het gehemelte. Het tand- en mondslijmvlies zijn rood, gezwollen en bloeden gemakkelijk. De lymfeklieren zijn vergroot. Na vier tot vijf dagen daalt de temperatuur en na veertien dagen is het kind meestal beter. Bij uitbreiding naar het hele lichaam moeten deze kinderen met spoed naar de huisarts.

Adviezen voor het eczeem: • Houd nagels kort en schoon. • Indien de huid wordt behandeld met een dermatocorticosteroïd kunt u hiermee doorgaan. • Gebruik geen te vette crème aangezien dit de huid bij koorts teveel afsluit. • Gebruik zinkolie om de blaasjes in te laten drogen. • Gebruik een verbandpakje of handschoenen zodat de huid niet kapot gekrabd kan worden.


Krentenbaard (Impetigo) Krentenbaard is een besmettelijke infectie van het huidoppervlak. Het is de meest voorkomende huidinfectie op de kinderleeftijd. De meeste patiënten zijn jonger dan zeven jaar en de infecties komen het meest voor in de nazomer en de herfst. Men ziet het meestal in het gezicht, vooral rond de mond en de handen.

Krentenbaard begint met een bultje dat overgaat in een blaasje en vervolgens in een puistje dat, na opengaan, bruingele of goudgele korsten geeft. De afwijking geeft meestal geen klachten, maar de plekken kunnen soms pijnlijk zijn of jeuken. Ook hier geldt weer dat bij kinderen met eczeem deze infectie zich snel kan uitbreiden wegens een minder goede huidbarrière. Kinderen infecteren zichzelf verder door te krabben. Adviezen voor het eczeem: • Houd nagels kort en schoon • Gebruik een ontsmettende zeep om het kind mee te wassen, ook al droogt de huid erg uit. • Heeft het kind vaak last van deze infectie, dan kan het raadzaam zijn om 1 à 2 maal per week het lichaam - maar vooral de handen en nagels - te wassen met een desinfecterende oplossing. • Indien de huid wordt behandeld met een dermatocorticosteroïd kunt u hiermee doorgaan. Mogelijk is een crème tijdens deze infectie wel beter dan een zalf.
• Gebruik geen te vette crèmes aangezien dit bij een nattende huid niet blijft zitten. • Gebruik zinkolie om de blaasjes in te laten drogen (zo nodig zinkolie verwijderen met olie, met water en zeep lukt dit niet). • Gebruik een verbandpakje of handschoenen zodat de huid niet kapot gekrabd kan worden.

Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.