Main content

Atheroomcyste

Andere benaming(en): Epidermoidcyste, Talgkliercyste

Glad, eigenlijk onder de huid liggend tumortje, hard aanvoelend als een knikkertje. Grootte: 0,5 tot 2 cm. Het is eigenlijk een holte waarin zich hoorn, talg en zweet ophoopt. Kan ontstoken raken, waardoor de inhoud in pus verandert. Kunnen met enkele tegelijk voorkomen, vaak op behaarde hoofd, nek, oksels of op de rug en schouders. Kunnen op de schaamlippen voorkomen en schijnen dan wit of gelig door, waardoor ze als witte/gelige bolletjes zichtbaar zijn. Kunnen eventueel operatief eenvoudig verwijderd worden.

Atheroomcyste1
Atheroomcyste2

Wat is een atheroomcyste?

Een atheroomcyste (syn.: epidermiscyste) is een verwijding van het haarzakje en talgkliercomplex. Er ontstaat daardoor een zwelling onder de huid. In de holte vormt zich hoorn, talg en zweet, waardoor het kan groeien. Eigenlijk is atheroomcyste daarom geen goede benaming. De cyste vult zich niet alleen met talg maar ook met hoorn en zweet. Het kan gemakkelijk ontstoken raken, waardoor het rood en pijnlijk wordt en de inhoud in pus verandert.

Hoe herken je het?

Glad, eigenlijk onder de huid liggend tumortje, hard aanvoelend als een knikkertje. Grootte: 0,5 tot 2 cm. Een epidemiscyste kan overal op de huid ontstaan waar haren en talgklieren aanwezig zijn, zo'n beetje overal dus. Het wordt het meest gezien op het hoofd, nek en romp. Ze kunnen op de schaamlippen of balzak voorkomen en schijnen dan wit of gelig door, waardoor ze als witte/gelige bolletjes zichtbaar zijn.

Meer foto's atheroomcyste

Wat is de behandeling?

Epidermiscysten kunnen het best operatief worden verwijderd. Tegenwoordig kan dat met een minimale ingreep met een heel kleine sneetje van 5 mm. Van belang is dan wel dat heel de cyste wordt verwijderd incusief de celwand, omdat anders een grote kans op recidief ontstaat.

Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.