Main content

Chondrodermatitis nodularis helices

Er is aan 1 oor aan de voorzijde van de oorrand een drukpijnlijk klein glad bultje (2-5 mm). Soms wat rood. Meestal is dat het oor waarop het meest geslapen wordt. In een later stadium kan er een klein wondje ontstaan midden op het bultje. Daar kan een korstje op komen.

 Chondrodermatitis nodularis helices1

Wat is het?

Chondrodermatitis nodularis helicis (CNH) is een ontsteking van het kraakbeen van het oor, meestal aan de oorrand. Er is een drukpijnlijk knobbeltje aan het oor, soms wat rood, soms zit er een wondje met een korstje op.

Meer foto's Chondrodermatitis nodularis helicis

De aandoening wordt veroorzaakt doordat er weinig vet tussen de huid en het kraakbeen zit aan de oorrand. Het vet vangt normaal de druk op, fungeert als een soort stootkussen. Meestal ontstaat het aan de kant waarop geslapen wordt. Door druk van kussen op het hoofd ontstaat er schade aan het kraakbeen. Kraakbeen geneest niet en gaat ontsteken, waardoor het pijnlijk wordt. CNH wordt vooral gezien bij mannen op middelbare leeftjd, door verlies van vet aan de oren en verminderde doorbloeding.

Hoe wordt het behandeld?

In een vroeg stadium lukt het soms met bevriezing, net als bij wratjes, de plek weer te laten genezen, maar de kans op recidief is groot. Beter is operatief het aangetaste stuk kraakbeen te verwijderen. Dat kan onder lokale verdoving en een ervaren arts kan het cosmetisch zeer fraai, praktisch zonder nalaten van litteken. Al enkele dagen na het verwijderen van de hechtingen zijn de pijnklachten verdwenen. Als niet voldoende kraakbeen is verwijderd kan aan de rand van het litteken toch na verloop van tijd weer recidief optreden.

Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.