Main content

Fibroom

Andere benaming(en): Histiocytoom, Skin tag

Komen vaak met meerdere tegelijk in de oksels voor, met het vorderen van de leeftijd. Vaker bij mensen met overgewicht. Het zijn kleine huidkleurige, soms wat lichtbruine, uitstulpinkjes van de huid, soms gesteeld.

Fibroom1

Dit bindweefseltumortje komt nogal eens op het behaarde hoofd voorals een roze, gelobte wat wratachtigeverheven tumor. Grootte ongeveer 1 cm. Kan nog wel eens kapot gaan door het kammen van de haren. Goedaardig. Eenvoudig te behandelen met shave-excisie, electrocoagulatie (heet naaldje), of CO2-laser, zonder nalaten van littekens.

Foto’s skin tags

Wat is het?

Een dermatofibroom (syn.: histiocytoom) is een zeer veel voorkomend goedaardig bruin plekje in de huid. Wordt vaak voor een onrustige moedervlek aangezien. Het is echter geen moedervlek. De kleur van een fibroom is wat valer bruin en minder scherp begrensd dan bij een moederrvlek. Bovendien voelt het wat hard aan. De voorkeursplekken zijn de benen en de armen. Het komt meer bij vrouwen dan bij mannen voor. Soms geeft het dermatofibroom lokaal pijnklachten.

Hoe ziet het eruit?

Een dermatofibroom voelt aan als een stevig schijfje of balletje in de huid. Het zit aan de huid vast en is over de onderlaag te verschuiven. Als het dermatofibroom wordt vastgepakt voelt het aan als een 'pilletje in de huid'. Het dermatofibroom is huidkleurig, meestal iets gepigmenteerd.

Meer foto's dermatolofibroom (histiocytoom)

Hoe ontstaat het?

Het ontstaat waarschijnlijk als een versterkte littkenreactie na een klein wondje zoals bij een muggbeet.

Hoe wordt het behandeld?

Behandeling is in principe niet nodig. Het dermatofibroom is goedaardig. Eventueel kan het dermatofibroom operatief worden verwijderd. Het laat wel een littekntje na. ermatofibroom is een zeer veel voorkomend goedaardig 'bobbeltje' in de huid. De voorkeursplekken zijn de benen en de armen. Vrouwen ontwikkelen dermatofibromen iets vaker dan mannen. Soms geeft het dermatofibroom pijnklachten.

Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.