Main content

Granuloma teleangiectaticum

Andere benaming(en): Granulom pyogenicum, Pyogeen granuloom

Er is een bolvormig kersenrood tumortje, 0,5 – 1mm, dat makkelijk bloed, er kan een korstje op komen. Kan aan alle lichaamsdelen voorkomen, vooral in gelaat, romp, handen en soms aan de tenen.

Granuloma teleangiectaticum1

Wat is granuloma telangiectaticum?

Granuloma telangiectaticum (syn.: pyogeen granuloom; granulom pyogenicum) is een rood snel groeiend tumortje van bloedvaten. Het bloed gemakkelijk, het is goedaardig. Het is opgebouwd vaatrijk granulatieweefsel (wondwwefsel) . Het wordt vaak bij kinderen en jong volwassenen gezien, maar kan op alle leeftijden voorkomen. Het ontstaat nadat er een wondje is geweest.

Meer foto's granuloma telangiectaticum

Wat is de behandeling?

Het wordt eigenlijk altijd operatief verwijderd onder lokale verdoving met een prikje. Meestal kan worden volstaan met verwijderen via een scherpe lepel (soort afschaven). Er blijft dan een schaafwond over die normaal geneest. Om nieuwe aangroei te voorkomen wordt vaak de bodem nog nabehandeld met electrocoagulatie. Daarmee worden de bloedvaatjes dichtgebrand, zodat uit dezse bloedvaatjkes geen nieuw granukoma pyogenicum kan uitgroeien. Het verwijderde materiaal wordt voor de zekerheid altijd nog ingestuurd naar de patholoog voor nader onderzoek.

Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.