Main content

Halo moedervlek

Andere benaming(en): naevus van Sutton

Er zijn 1 of enkele kleine (1-2 cm) witte vlekjes op de romp. Centraal in de witte plek is er vaak een klein moedervlekje te vinden, dat met de tijd steeds verder vervaagt. Eigenlijk is het een moedervlek die door het lichaam wordt opgeruimd. Daarbij verdwijnen de pigmentcellen uit de moedervlek en ook een klein beetje uit de huid er rond om heen, waardoor deze wit wordt. De plekken worden het meest gezien bij kinderen tussen 6-16 jaar. Als de moedervlek in het midden verdwenen is dan verdwijnt meestal het witte plekje ook vanzelf weer.

Halo-naevus1

Wat is een Halo naevus?

Een halo moedervlek is een moedervlek met eromheen een witte verkleuring

Hoe ziet een Halo naevus eruit?

Er is een scherp begrensde ronde of ovale witte vlek op de huid, met centraal in de plek een kleine bruinverkleuring. De grootte varieert van enkele mm tot 1,5 cm. Als het langer bestaat verdijnt uiteindelijk de bruinverkleuring in het midden. Ze zitten vaak op de romp en er kunnen er meerdere tegelijk voorkomen.

Meer foto's Halo naevus

Wat is de oorzaak?

Bij een Halo nevus wordt, om nog onbekende reden, een moedervlek opgeruimd door het eigen afweerssysteem. Niet alleen de moedervlek wordt opgeruimd ook de pigmentcellen rondom de moedervlek. Hierdoor ontstaat de witte ring rond de moedervlek. Er treedt dan een ontkleuring op (depigmentatie) , zoals ook kan worden gezien bij vitiligo.

Komt het veel voor?

Halo-moedervlekken worden vooral gezien bij kinderen tot op jong volwassen leeftijd. Er kunnen meerdere halo-naevi tegelijk aanwezig zijn, vooral op de romp.

Wat is de behandeling?

In de meest gevallen verdwijnen ze weer vanzelf. Dit kan wel enige jaren duren. Behandeling is dus niet nodig. Alleen bij twijfel over de diagnose zal een dermatoloog besluiten de moedervlek operatief te verwijderen en de moedervlek voor microscopisch onderzoek in te sturen naar de afdeling pathologie.

Hoe is het beloop?

De halo moedervlekken geven geen klachten. Wel kan de huid ter plaatse makkelijk verbranden in de zon. Halo moedervlekken verdwijnen vanzelf. Het bruine gedeelte verdwijnt langzaam en later keert het normale pigemtn weer terug. Dit proces kan wel jaren duren.

Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.