Main content

Intertrigo

Andere benaming(en): smetplekken

Irritatief eczeem. Huid-op-huid contact, warmte en schuren van de kleding kan in lichaamsplooien zoals oksels en liezen leiden tot chronische irritatie van de huid. De huid is rood, gevoelig bij aanraken en voelt soms ruw aan. Soms worden de plekken nattend en ontstaan er zelfs korstjes.

Intertrigo1

Wat is intertrigo?

Intertrigo is de medische term voor wat in de volksmond smetplekken wordt genoemd. Daarbij ontstaat er roodheid en irritatie in de lichaamsplooien zoals de liezen, de buikplooi, en onder de borsten. Het komt vooral voor bij mensen met overgewicht, omdat de plooien daarbij dieper zijn. Ook patiënten met suikerziekte en patiënten die langdurig bedlegerig zijn kunnen intertrigo klachten ontwikkelen.

De factoren die een rol spelen bij intertigo zijn naast het overgewicht: transpiratie, wrijving en incontinentie voor urine. Door ophoping van zweet en urine en door wrijving wordt de beschermlaag van de huid aangetast. De huid raakt hierdoor makkelijk geirriteerd, waardoor de roodheid ontstaat. Door de warmte en de aantasting van de huidbarriere krijgen bacterien en schimmels vrij spel. Deze 'secundaire infecties' doen de intertrigo verergeren.

De intretrigo geeft verder weinig klachten. In het begin geeft het alleen maar jeuk, later kan het pijnlijk zijn, als het niet goed wordt behandeld. Image

Intertrigo is eenvoudig herkenbaar en het is niet moeilijk om de diagnose te stellen. Niet alle plekken in plooien zijn echter intertrigo. Er zijn andere huidziektes, zoals psoriasis, candida, erythrasma of seborrhoïsch eczeem, die ook rode plekken in plooien kunnen geven. Meestal zijn er dan wel ook huidafwijklingen op andere huiddelen, die herkenbaar zijn als bijvoorbeeld psoriasis.

Wat is de behandeling?

Intertrigo is een irritatief eczeem. In eerste instantie, bij uitgebreide klachten, zal daarom behandeld worden met een milde corticosteroidcreme. Daarmee komt het snel tot rust. Bij vermoeden op een secundaire infectie kan dit eventueel gecombineerd worden met een antischimmelcreme of een antibacteriele creme.

Preventief: naast gewichtsbeperking en het dragen van schone droge kleding, wordt meestal een beschermende creme geadviseerd zoals zinkzalf. Het zinkpoeder vormt een extra beschermlaag (erg goed bij urineoncontinentie) en werkt preventief tegen bacterien en schimmels.Transpiratie kan worden tegengegaan met antitranspiratiemiddelen. Eventueel kan Engels pluksel in de plooien (vooral buikplooi en onder borsten) worden gelegd. Dit is erg zacht, irriteert niet, en kan wat transpiratievocht opnemen.

Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.