Main content

Keratosis pilaris

Andere benaming(en): Keratosis pilaris

Er is een ruwe huid, vooral aan de achterzijde van de bovenarmen. Kan ook op gelaat, rug, dijbenen en kuiten voorkomen. Rond de haarzakjes is de huid rood en een beetje verhoornd, waardoor er hele kleine ruwe bultjes voelbaar zijn. Vooral bij jonge mensen. Is geen ziekte maar wordt min of meer als een variant van normale huid gezien.

Wat is Keratosis pilaris?

Keratotis pilaris is een aandoenig waarbij hoorn niet gelijkmatig over de huid verdeeld wordt maar zich ophoopt rond de porien van de haarzakjes. Het komt vooral voor op de achterzijde van de bovenarmen, maar ook aan dijbenen en kuiten. Soms komt keratosis pilaris meer uitgebreid voor, zoals op de billen en in het gezicht op de wangen en aan de wenkbrauwen.

Hoe ziet keratosis pilaris eruit?

Er is een ruwe huid, vooral aan de achterzijde van de bovenarmen. Kan ook op gelaat, rug, dijbenen en kuiten voorkomen. Rond de haarzakjes is de huid rood en een beetje verhoornd, waardoor er hele kleine ruwe bultjes voelbaar zijn. Vooral bij jonge mensen.

Foto's van keratosis pilaris

Komt het veel voor?

Het komt veel voor. Wel tot een kwart van de Nederlandse bevolking heeft er in min of meer last van. Het wordt niet echt als een ziekte beschouwd maar als een variant van normaal. Mensen met aanleg voor eczeem, astma en hooikoorts hebben er vaker last van. Het begint vaak op kinderleeftijd en verdwijnt daarna eigenlijk niet meer. Meestal wordt het wel minder in de loop der jaren.

Wat is de behandeling?

Behandeling is in principe niet nodig. Er is ook geen afdoende behandeling. Wel kan de huid verzacht worden met ureumhoudende cremes en zalven. Het ureum lost het hoorn in de haarzakjes op waardoor de huid minder ruw aanvoelt.

Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.