Main content

Koortslip (Herpes Simplex)

Een herpesinfectie wordt veroorzaakt door een virus dat wordt overgedragen door direct contact met een geïnfecteerde huid of slijmvlies. Vaak is het een milde infectie die nauwelijks opgemerkt wordt. Echter bij kinderen met eczeem en een niet intacte huid kan de infectie heftiger verlopen en heel snel verergeren waarbij ook de rest van het lichaam aangedaan kan raken.

De infectie kan gepaard gaan met hoge koorts, ziek zijn, uitgebreide blaasjes en wondjes op de tong, het mondslijmvlies, het tandvlees en het gehemelte. Het tand en mondslijmvlies zijn rood, gezwollen en bloeden gemakkelijk. De lymfeklieren zijn vergroot. Na 4 tot 5 dagen daalt de temperatuur en na 14 dagen is het kind meestal beter. Bij uitbreiding naar het hele lichaam moeten deze kinderen met spoed naar de huisarts.

Adviezen voor het eczeem:

  • Houdt nagels kort en schoon.
  • Indien de wordt huid behandeld met een dermatocorticosteroïd kan men hiermee doorgaan.
  • Gebruik geen te vette crème aangezien dit de huid bij koorts teveel afsluit.
  • Gebruik zinkolie om de blaasjes in te laten drogen.
  • Gebruik een verbandpakje of handschoenen zodat de huid niet kapot gekrabd kan worden.

Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.