Main content

Krentenbaard (Impetigo)

Krentenbaard is een besmettelijke infectie van het huidoppervlak. Het is de meest voorkomende huidinfectie op de kinderleeftijd. De meeste patiënten zijn jonger dan 7 jaar en men ziet de infecties het meest in de nazomer en de herfst. Men ziet het meestal in het gezicht, vooral rond de mond en de handen.

Krentenbaard begint met een bultje dat overgaat in een blaasje en vervolgens in een puistje dat, na opengaan, aanleiding geeft tot korstvorming (bruingele of goudgele korsten). De afwijking geeft meestal geen klachten, maar ze kunnen soms pijnlijk zijn of jeuken. Ook hier geldt weer dat bij kinderen met eczeem deze infectie zich snel kan uitbreiden wegens een minder goede huidbarrière. Kinderen infecteren zichzelf verder door te krabben.

Adviezen voor het eczeem:

  • Houd nagels kort en schoon
  • Gebruik een ontsmettende zeep om het kind mee te wassen ook al droogt de huid erg uit.
  • Heeft het kind vaak last van deze infectie dan kan het raadzaam zijn om 1 à 2 x per week het lichaam maar vooral de handen en nagels te wassen met een desinfecterende oplossing.
  • Indien de huid wordt behandeld met een dermatocorticosteroïd kan men hiermee doorgaan Mogelijk moet men een dermatocorticosteroïd crème in plaats van zalf gebruiken.
  • Gebruik geen te vette crèmes aangezien dit bij een nattende huid niet blijft zitten.
  • Gebruik zinkolie om de blaasjes in te laten drogen (zo nodig zinkolie verwijderen met olie, met water en zeep lukt dit niet).
  • Gebruik een verbandpakje of handschoenen zodat de huid niet kapot gekrabd kan worden.

Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.