Main content

Waterwratjes

Waterwratjes worden door een virus veroorzaakt. Vooral kinderen met eczeem zijn er gevoelig voor door een verminderde huidbarrière. Daarbij zullen kinderen met eczeem meer krabben en zo het virus over de huid verspreiden. Besmetting met het virus gebeurt door intensief huidcontact tijdens spelletjes, gymnastiek, zwemmen, speelgoed op peuterspeelzalen en kinderdagverblijven.

Waterwratjes komen voornamelijk bij kinderen voor. Het zijn kleine, iets glanzende parelmoerachtige bultjes. Meestal zit er een deukje in het midden. Ze bevinden zich voornamelijk op de romp, vooral onder de oksels, op de bovenarmen en elleboogsplooien, de bovenbenen en de knieholtes.

Het is beter de waterwratjes vanzelf te laten genezen, niet open te krabben, inprikken of kneuzen omdat er dan een bacteriële infectie bij kan komen. Meestal verdwijnen ze na een paar maanden tot 4 jaar spontaan. Het lichaam moet er zelf weerstand tegen ontwikkelen. Daarna is het kind immuun voor waterwratten.

Adviezen voor het eczeem:

  • Houdt nagels kort en schoon.
  • Speelgoed regelmatig schoonmaken of ontsmetten.
  • Ook al droogt het de huid erg uit, gebruik een ontsmettende zeep om het kind mee te wassen. Eventueel dept men de aangedane huid met een washandje gedrenkt in een ontsmettende zeepoplossing. Gebruik bijvoorbeeld betadinescrub of shampoo. Volg de aanwijzing op de verpakking voor de concentratie van de oplossing.
  • Het kan raadzaam zijn om regelmatig dus 1 à 2 x per week het lichaam maar vooral de handen en nagels te wassen met bovenstaande desinfecterende oplossing.
  • Indien de huid wordt behandeld met een dermatocorticosteroïd kan men hiermee doorgaan.
  • Bij een eczeemreactie rond het waterwratje kan een dermatocorticosteroïd aangebracht worden.
  • Op een open waterwratje kan men zinkolie aanbrengen en daarna eventueel afdekken met een pleister.
  • Gebruik een verbandpakje of handschoenen zodat het kind de wratjes niet kapot kan krabben.

Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.