Main content

Necrobiosis lipoïdica

Bij necrobiosis lipoidica zijn er op de scheenbene ronde, ovale plekken met verheven rode rand. Kunnen wel tot meer dan 10 cm groot worden. Meestal zijn er maar 1 of enkele plekken aan ieder been. Centraal in de plek wordt de huid in de loop van de tijd dunner en schijnt geel door. Er zijn dan vaak goed bloedvaatjes in zichtbaar. Er kunnen en het dunne huidgebied makkelijk wondjes ontstaan. Komt vaak voor samen met diabetes mellitus (suikerziekte).

Necrobiosis lipoïdica1

Wat is necrobiosis lipoïdica?

Het is een wat merkwaardige huidaandoening. De oorzaak is onbekend. Het komt opvallend vaak voor bij mensen met diabetes mellitus (suikerziekte). Daarom wordt de afwijking soms ook wel necrobiosis lipoïdica diabeticorum genoemd.

Ongeveer de helft van de mensen met necrobiosis lipoïdica heeft diabetes. Echter minder dan 1% van de mensen met diabetes heeft ook necrobiosis. Necrobiosis openbaart zich meestal op een leeftijd tussen de 30 en 50 jaar.

Necrobiosis lipoïdica komt bijna uitlsuitend op de scheenbenen voor.

Meer foto's necrobiosis lipoïdica

Hoe ziet het eruit?

Er ontstaan op de scheenbenen langzaam groter wordende ronde, ovale plekken met verheven rode rand. De plekken kunnen wel tot meer dan 10 cm groot worden. Meestal zijn er maar 1 of enkele plekken aan ieder been. Centraal in de plek wordt de huid in de loop van de tijd dunner en schijnt geel door. Er zijn dan vaak goed bloedvaatjes in zichtbaar. Er kunnen in het dunne huidgebied makkelijk wondjes ontstaan.

Wat is de behandeling?

Beginnende kleine plekken kunnen soms nog wel met succes worden behandeld met een corticosteroid creme. Door het dragen van aangemeten elastische kousen wordt de doorbloeding vand e huid gestimuleerd en wordt tevens de huid beschermd tegen wondjes die makkelijk in de dunne huid kunnen ontstaan.

Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.