Main content

Verruca Seborrhoica

Andere benaming(en): Keratosis seborroica, Ouderdomswratten

Bruine verheven wratachtige tumor. Kan er nogal verschillend uitzien. Kan heel oppervlakkig zijn, echter ook wel enkele mm dik. De grootte varieert meestal tussen 0,5 en 2 cm. Vaak grillig van vorm. Kunnen soms wel 3-4 cm groot worden. De kleur is vaalbruin. De bruinkleur varieert van lichtbruin tot zeer donker (bijna zwart) Ook veel voorkomend op de romp, soms wel tientallen. Is goedaardig en kan gemakkelijk verwijderd worden, zonder nalaten van littekens.

Verruca Seborrhoica1

Wat is een ouderdomswrat?

(syn.: verruca seborroica; keratosis seborroica) De naam zegt het al: een ouderdomswrat is een wrat die op oudere leeftijd ontstaat. De wratten zijn vaak vaalbruin van kleur en voelen ruw aan. Ze groeien oppervlakkig en zijn meestal rond, soms wat gerilliger.

Ook kunnen er meerdere kleuren bruin (tot zeer donker bruin, bijna zwart) in voorkomen. Daardoor kunnen ze er soms heel verontrustend uitzien, als een kwaadaardige moedervlek (melanoom).

Soms zijn ze heel dun (vooral in het gezicht) en lijken dan meer een bruine vlek dan een wrat. Op de romp kunnen soms vele honderden ouderdomswratten ontstaan. De grootte van de wratten varieert van enkele millimeters tot enkele centimeters.

Meer foto's verruca seborroica

Wat is de oorzaak?

Ouderdomswratten worden waarschijnlijk veroorzaakt door een virus in de opperhuid. Niet iedereen krijgt er last van, net als bij gewone wratten. Het heeft dus ook te maken met een genetische aanleg van de lokale afweer tegen deze virussen.

Wat is de behandeling?

In principe zijn ze goedaardig en behoeven niet meteen behandeld te worden.

Omdat de wratten zeer oppervlakkig aan de opperhuid groeien kunnen ze eenvoudig van de huid af worden geschraapt met een curette of een 'scherpe lepel'. Er blijft dan een zeer oppervlakkig klein schaafwondje over dat over het algemeen restloos geneest.

Kleine ouderdomswratten kunnen zonder verdoving worden verwijderd. Grote wratten worden eerst lokaal verdoofd met een prikje met lidocaine. Heel oppervlakkige en nog jonge ouderdomswratten in het gelaat kunnen ook met vloeibare stikstof worden bevroren, net als gewone wratten.

Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.