Main content

Zwemmerseczeem

Bij beginnende schimmelinfectie aan de voeten is er vaak maar 1 aangedane scherp begrensde jeukende plek aan de voetzool, met blaasjes en schilfertjes, die langzaam groter wordt. (In sommige gevallen kan er een explosie van blaasjes zijn, die samenvloeien tot forse blaren. Dan wordt het pompholyx genoemd. In een later stadium kan een schimmelinfectie zich uitbreiden over de hele voetzoel. Bij lang bestaande schimmelinfectie zijn er geen blaasjes meer, maar is de voetzool licht rood (vooral aan de voetranden), en er is veel fijne schilfering, vooral goed zichtbaar doordat de huidlijnen helemaal wit gekleurd zijn.

Een schimmelinfectie kan zich ook tussen de tenen bevinden, dan is er vaak verweking van de huid tussen de tenen, met witverkleuring en kloofjes. Soms kan het heel nattend zijn, dan is er vaak een bacteriele infectie bijgekomen. Ook als de schimmel adequaat behandeld is kan de verweking en kloofjesvorming nog lang blijven bestaan. Behandeling bestaat dan vaak uit kortdurende behandeling met een steroid lotion, en als onderhoudsbehandeling antischimmel poeder.

Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.