Main content

CO2 Fractional Laser

Voor rimpels, huidverjonging, littekenverbetering en acne littekens

.
De CO2 laser is een van de oudste en krachtigste lasers die in de dermatologie gebruikt worden. Oorspronkelijk was het met name geschikt voor het behandelen van ongewenste plekjes en bultjes op de huid of zelfs het helemaal weghalen van de huid (resurfacing), zoals bij rimpel behandelingen kan worden gedaan. De CO2 ractional laser is een moderne, doorontwikkeld laseruitvoering, geschikt voor rimpels, huidverjonging, littekenverbetering en acne littekens

Hoe werkt een Fractional CO2 laser?

Door middel van een geconcentreerde bundel infrarood licht kunnen watermoleculen in de huid extreem worden opgewarmd, waardoor cellen acuut verdampen/verbranden. Bij Fractional Laser wordt heel gericht een raster van minuscule gaatjes in de huid te gebrand. De laserstraal zelf is niet te zien, maar doormiddel van een richtlaser (rood laserlicht), kan toch zeer nauwkeurig behandeld worden.

Er worden soms wel 200-300 lasershotjes per vierkante centimeter gegeven. Ieder lasershotje is ongeveer 0,1 mm in doorsnee en kan tot maar liefst 1 mm diep tot ver in de lederhuid doordringen.

  • Met iedere behandeling wordt zo 5% tot wel 40% van de behandelde huidgebied daadwerkelijk weggebrand (gefractioneerd, vandaar de naam Fractional Laser).
  • De ultramoderne Core Laser van Candela kan de huid zowel diep (lederhuid) als oppervlakkig (opperhuid) worden behandeld.
  • Met de diepe stand wordt vooral de lederhuid bereikt, waarmee dus vooral rimpels en littekens worden behandeld.
  • De oppervlakkige stand wordt gebruikt om vooral de opperhuid te behandelen, met als doel om een meer egale en weer frisse kleur van de huid te verkrijgen.
  • De Core Laser heeft de mogelijkheid de diepe en oppervlakkige stand tijdens de behandeling te combineren.

Hoe gaat een behandeling in zijn werk?

Aangezien de behandeling erg pijnlijk is wordt er altijd met lokale verdoving gewerkt. Afhankelijk van de uitgebreidheid van het te behandelen gebied en de lokalisatie wordt er gekozen voor crème/gel verdoving of lokale verdoving middels injecties. Injecties werken vaak al binnen enkele seconden tot minuten, waarna de daadwerkelijke laserbehandeling kan beginnen.

Bij Fractional laser wordt bijna altijd gebruik gemaakt van Crème/gel verdoving. Deze moet afhankelijk van het middel 1-2 uur voor de ingreep worden aangebracht

Gedurende de behandeling is het van belang dat de ogen beschermd worden met een bril of gesloten worden gehouden om schade door reflecterend laserlicht te voorkomen. Tevens wordt er gebruikt gemaakt van afzuiging om de rook die vrijkomt bij het verdampen van de plekjes op te vangen.

Nazorg Fractional CO2-laser

Direct na de behandeling ziet de huid er grijs uit, waarin een rasterpatroon zichtbaar is. De huid wordt meteen na de behandeling ingesmeerd met een ontsmettende zalf (fucidin zalf). De huid gaat als gevolg van de behandeling wondvocht produceren. Als daar niets aan gedaan wordt droogt dit vocht op en ontstaan er korsten op de huid. Dat is niet fraai en is niet goed voor de wondgenezing. Daarom moet er tenminste 3x/dag een dikke laag ontsmettende zalf (witte vaseline kan ook) op het behandelde huidgebied worden gesmeerd, gedurende tenminste 5 dagen. Dit zorgt dat er geen korsten komen, houdt de huid soepel en zorgt voor een betere wondgenezing, zonder risico op infecties.

Na 5 dagen is de huid al voldoende genezen en zal geen vocht meer produceren,. Dan is geen zalf meer nodig. Eventueel kan wel een vettende dagcreme worden aangebracht. De huid is dan nog wel rose-rood en dat verdwijnt in 1 a 2 weken.

Wij adviseren altijd het behandelde gebied 4 weken voor en de eerste 4 weken na de behandeling volledig tegen zonlicht te beschermen met hoge factor zonnebrandcreme en/of direct zonlicht op de huid te vermijden. Daarna kan de huid (beperkt) aan zon en UV-licht worden blootgesteld.

Het maximale effect van de CO2 Fractional Laserbehandeling is te verwachten na ongeveer 3 tot 4 maanden.

Werkwijze

Indien u belangstelling heeft voor deze behandeling in onze kliniek kunt u een afspraak maken voor een intakegesprek met een van onze dermatologen. De dermatoloog kan uw huid dan beoordelen en u van deskundig, onafhankelijk en betrouwbaar advies voorzien.

Meer informatie

Het is ons streven cliënten volledig te informeren over alle mogelijkheden van de behandeling. Onze medewerkers zijn altijd beschikbaar voor het beantwoorden van vragen, zowel voor, tijdens als na de behandeling. Tevredenheid van de cliënt staat voorop!

Stel uw vraag via huidlaser@dermateam.nl of bel tijdens kantooruren op telefoon 0164 263822

Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.