Main content

Couperose

Couperose is een ongevaarlijke rode verkleuring van de wangen en soms de neus, voorhoofd of kin.

Laseren dermateam

Ontstaan

Couperose ontstaat door uitzetting van vaatjes vlak onder de huid, waardoor een rode gelaatskleur ontstaat.

Behandeling

De Vaatlaser (Quanta 585) is een geavanceerde, niet invasieve pulsed dye laser die speciaal ontwikkeld is om vaataandoeningen als wijnvlekken en couperose te behandelen. Doordat de Laser over een ingenieus koelingssyteem beschikt die de opperhuid beschermt tijdens de behandeling, kan behandeld worden zonder noemenswaardige bijwerkingen.

De Vaatlaser zendt een krachtige, zeer zuivere bundel van groen licht uit. Deze groene lichtstraal gaat dwars door de opperhuid zonder deze te beschadigen (net als licht door glas). De energie van deze laserstraal wordt uitsluitend opgenomen door de rode bloedvaten van de huid, waardoor deze bloedvaatjes verbranden.

In bijna alle gevallen wordt een cosmetisch goed resultaat bereikt. Het is echter niet zo dat na behandeling de huid weel helemaal wordt als van iemand van 18 jaar. Er zal altijd nog wel iets zichtbaar blijven, maar binnen proporties.

In de regel zijn 3 behandelingen voldoende voor een normale couperose op beide wangen. Bij heel uitgebreide couperose (bijvoorbeeld doorlopend tot de kaakranden en de hals) zijn meer behandelingen nodig.

Is de behandeling pijnlijk?

De laserschoten worden door de meeste mensen als kleine prikjes in de huid ervaren. Een en ander is ook afhankelijk van de plaats van behandeling. Zo zijn de neuspunt en de bovenlip zeer gevoelig. Verdoving is echter niet nodig. De behandeling wordt meestal goed verdragen, ook als er grotere gebieden tegelijk behandeld worden. Voor de Quanta 585 beschikken wij over een dynamisch koelingssysteem die de opperhuid tijdens de behandeling koelt, waardoor deze laser bijna pijnloos is.

Na de behandeling

Wanneer de laserbehandeling heeft plaatsgevonden wordt de huid gedurende enkele dagen nabehandeld met een after sun creme (3x per dag). Deze heeft een verkoelend effect en geeft een sneller herstel. Bij veel zwelling kan eventueel behandeld worden met koeling door middel van koude compressen. Bij dreigende infectie dient te worden behandeld met antibiotica zalf.

Het is verstandig om de felle zon gedurende enige weken voor en na de laserbehandeling te vermijden. Een door de gebruinde huid heeft meer kans op de genoemde bijwerkingen, met name pigmentvorming. Gebruik steeds een goede zonnebrandcreme. Een zonnebank dient u tot een maand na de laatste behandelsessie niet te gebruiken. Er zijn verder geen beperkingen na de behandeling.

Het effect van de behandeling blijft zeker enkele jaren aan. In de loop van de jaren zal er, met name ten gevolge van zonlicht en UV-straling, toch weer enige ontwikkeling van nieuwe bloedvaatjes zijn. Er is dan echter geen bezwaar opnieuw een Laser behandeling te ondergaan.

Bijwerkingen

De belangrijkste bijwerking die meteen na de behandeling optreedt is het ontstaan van roodheid en zwelling. Als dicht bij de onderoogleden behandeld wordt kan er zelfs forse zwelling van de oogleden ontstaan. De roodheid en zwelling verdwijnen na slechts enkele dagen.

Soms ontstaan kleine blaartjes (ten gevolge van de warmte die vrijkomt bij het verbranden van de bloedvaatjes). Na 1 dag drogen deze in en ontstaan er kleine korstjes, die ook na enkele dagen weer verdwijnen. Als er blaasjes ontstaan bestaat het risico op huidinfectie. Het is zaak deze dan tijdig te behandelen met antibioticazalf, omdat huidinfecties tot littekenvorming kunnen leiden. Hoewel de kans op littekenvorming zeer klein is, kan het niet in alle gevallen voorzien of voorkomen worden en is het helaas blijvend van aard.

Soms wordt de huid ter plaatse iets donkerder (hyperpigmentatie). Hyperpigmentatie is in principe een voorbijgaand probleem en herstel treedt op in enkele maanden. In de hals bestaat er risico dat de huid juist te licht wordt (hypopigmentatie). In het gezicht treedt dit gelukkig eigenlijk nooit op. Herstel duurt vaak jaren en soms is de hypopigmentatie blijvend.

Werkwijze

Indien u belangstelling heeft voor deze behandeling in onze kliniek kunt u een afspraak maken voor een intakegesprek met een van onze dermatologen. De dermatoloog kan uw huid dan beoordelen en u van deskundig, onafhankelijk en betrouwbaar advies voorzien.

Meer informatie

Het is ons streven cliënten volledig te informeren over alle mogelijkheden van de behandeling. Onze medewerkers zijn altijd beschikbaar voor het beantwoorden van vragen, zowel voor, tijdens als na de behandeling. Tevredenheid van de cliënt staat voorop!

Stel uw vraag via huidlaser@dermateam.nl of bel tijdens kantooruren op telefoon 0164 263822

Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.