Main content

Overbeharing

Om overtollige haargoei blijvend tegen te gaan dienen de haarzakjes, waarin de haargroei plaatsvindt, te worden vernietigd. Tot voor kort kon dat alleen via elektro-epilatie, waarbij een heel dun naaldje in het haarzakje wordt geplaatst en waarop dan een lage intensiteit elektrische stroom werd gezet, waarmee getracht wordt het haarzakje te vernietigen. Een voor een werden de haren zo verwijderd. Het is duidelijk dat het ontharen op die manier een pijnlijk, moeizaam en zeer langdurig proces is.

dermaTeam laser ontharen

Over haar en ontharen

De haargroei is verschillend bij iedereen, afhankelijk van leeftijd, gewicht, metabolisme, hormonen, medicatie en etnische achtergrond. Bij iedereen echter doorloopt elke haar drie ontwikkelingsfasen:

  • Actieve groei of anagene fase: van alle haren op het lichaam zijn er ongeveer 85% in deze fase. Tijdens deze fase is er pigment (melanine) aanwezig rond de haarwortel.
  • Regressieve fase of catagene fase: periode van 2 weken waarbij een actieve haar overgaat in de rustfase, het haar stopt met groeien. Ongeveer 4% van de haren verkeert in deze fase.
  • Rustfase of telogene fase: periode van ongeveer 6 weken. Na deze periode zullen de haren spontaan uitvallen en start een nieuwe groeicyclus.

Haren groeien dus in verschillende fasen. Na een lange groeifase gaat de haarfollikel, waar het haartje groeit, in rust. Pas na weken tot maanden groeit er weer een nieuwe haar uit. De laser werkt alleen op de haren die in de groeifase (catagene fase) zijn, wat betekent dat per behandelsessie slechts een deel van de haren effectief behandeld wordt. Voor een optimaal resultaat zijn dus meerdere behandelingen (5-6) nodig.

Onderzoekers van de bekende Harvard Universiteit in de VS hebben de goede resultaten met diode lasers in wetenschappelijk onderzoek bevestigd.

Behandeling met de Vectus Laser

De Vectus laser is een ultra-moderne, niet invasieve laser die speciaal ontworpen is voor ontharing om ongewenst haar op een efficiente manier te verwijderen. Alle typen lichaamsbeharing zijn geschikt voor deze behandeling, mits de haren gepigmenteerd zijn. Alle vormen van overbeharing in het gezicht, op de kin, de armen, benen, borst, oksels en bikinilijn kunnen goed behandeld worden.

De Vectus laser zendt een krachtige, zeer zuivere lichtbundel uit. De energie van deze laserstraal wordt in het pigment van de haarwortels omgezet in warmte, waardoor de haarworteltjes zodanig beschadigd raken dat nieuwe haargroei niet meer mogelijk is. Per laserschot kunnen vele haarworteltjes tegelijk behandeld worden. De huid zelf wordt door een ingenieus koelsysteem beschermd tegen oververhitting.

Omdat het lasersysteem inwerkt op het pigment van de haren kunnen alleen gepigmenteerde haren worden behandeld. In het algemeen geldt: hoe donkerder de haar hoe beter het effect.

Is deze behandeling pijnlijk?

Laseren is zeker niet pijnloos. Verdoving is echter niet nodig. De behandeling wordt meestal goed verdragen, ook als er grote gebieden tegelijk behandeld worden.

Na de behandeling

Na de behandeling is de behandelde huid iets rood en gezwollen. Dit verdwijnt binnen enkele dagen. Soms zijn er kleine blaartjes en/of bruine pigmentvlekjes. Ook deze verdwijnen weer vanzelf. Er zijn verder geen blijvende bijwerkingen van de behandeling.

Het is verstandig om de felle zon gedurende enige weken te vermijden. Gebruik steeds een goede zonnebrandcreme. De zonnebank dient u tot een maand na de laatste behandelsessie niet te gebruiken. Er zijn verder geen beperkingen na de behandeling.

Door de laserbehandeling raken de haarzakjes permanent beschadigd en komen er dus geen haren meer terug. Wel kunnen in de loop van de tijd nieuwe haarzakjes ontstaan, waaruit weer nieuwe haren kunnen groeien. Dit is een natuurlijk proces, en deze haartjes zouden ook spontaan ontstaan zijn in onbehandelde huid. Om het resultaat van de laser te behouden is elke 1 à 2 jaar een behandelsessie aan te raden waarbij de nieuwe haartjes worden aangepakt.

In de zeldzame gevallen dat de laser niet voldoende effectief is kan eventueel gekozen worden voor een nabehandeling met elektrische epilatie.

Hoe is de Vectus laser te vergelijken met andere manieren van ontharen?

Scheren, waxen, en ontharingscremes geven maar een tijdelijk effect, en zijn vaak pijnlijk. Bij electrisch epileren worden de haarzakjes stuk voor stuk met een electrisch stroompje verbrand. Electrisch epileren is een langdurig en pijnlijk proces en vergt een jarenlange behandeling. Met de Lightsheer worden in één seconde vele haarzakjes tegelijk behandeld op een minder pijnlijke en duurzame manier.

Waarin verschilt de Lightsheerlaser van zogenoemde ‘flitslampen’?

In verschillende klinieken en steeds meer ook door ondernemende schoonheidsspecialistes wordt gebruik gemaakt van flitslampen voor ontharingsdoeleinden. Deze apparaten werken niet met Laserlicht maar met gewoon intensief flitslicht.

Dit licht bestaat uit verschillende golflengtes. Voor de ontharing zijn alleen bepaalde golflengtes geschikt. De overige golflengtes moeten worden uitgefilterd. Flitslicht is niet synchroon zoals Laserlicht en gaat alle richtingen uit net zoals licht van een gewone lamp. Hierdoor dringt het minder diep in de huid door.

Dieper gelegen haarwortels reageren dan onvoldoende, waardoor niet het gewenste effect ontstaat. De Vectus laser zendt uit op een zuivere golflengte van 800 nm en kan mede door zijn hoge vermogen ook dieper gelegen haarwortels bereiken. Hierdoor kan ook worden onthaard op plaatsen waar flitslampen afhaken.

Het is inmiddels wel duidelijk dat flitslicht in het algemeen minder effectief is dan echte lasers zoals onze Diode Vectus laser voor ontharen. Dat betekent dat gemiddeld aanzienlijk minder behandelingen nodig zijn met Laser, dan met flitslicht. Dat scheelt natuurlijk in de kosten.

Soms wordt, als verkooppraatje, wel geopperd dat er met Lasers meer risico op pigmentafwijkingen zou zijn dan met flitslampen, maar dat is echt onzin. Het risico op pigmentafwijkingen bij de Vectus Laser is nihil.

Werkwijze

Indien u belangstelling heeft voor deze behandeling in onze kliniek kunt u een afspraak maken voor een intakegesprek met een van onze dermatologen. De dermatoloog kan uw huid dan beoordelen en u van deskundig, onafhankelijk en betrouwbaar advies voorzien.

Meer informatie

Het is ons streven cliënten volledig te informeren over alle mogelijkheden van de behandeling. Onze medewerkers zijn altijd beschikbaar voor het beantwoorden van vragen, zowel voor, tijdens als na de behandeling. Tevredenheid van de cliënt staat voorop!

Stel uw vraag via huidlaser@dermateam.nl of bel tijdens kantooruren op telefoon 0164 263822

Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.