Main content

Pigmentvlekken

Lentigo solaris is een goedaardige gepigmenteerde huidafwijking die optreedt bij oudere vaak zonbeschadigde blanke huidtypen. Andere benamingen zijn “lentigo senilis” of “ouderdomsvlekken” en “levervlekken “ (= omdat de kleur lijkt op die van lever). Levervlekken komen voor bij 90% van alle blanke mensen boven de 60 jaar.

Behandeling dermaTeam

Hoe ontstaan pigmentvlekken (lentigo solaris)

Er bestaat een duidelijk verband tussen het ontstaan van levervlekken en de mate van zonblootstelling die de persoon gedurende het leven heeft gehad.

Wat zijn de verschijnselen

Op zon beschenen huiddelen (met name het gelaat) vinden we scherp begrensde ronde, ovale of grillig gevormde licht- tot donker bruine egaal gekleurde vlekken. De doorsnede varieert van enkele millimeters tot enkele centimeters. Meestal zien we 1 of 2 vlekken, soms echter uitgebreider, met name op de handruggen en onderarmen.

Hoe wordt de diagnose gesteld?

Meestal kan de diagnose met het blote oog gesteld worden. Bij twijfel wordt er een huidbiopsie genomen.

Behandeling

Omdat de aandoening goedaardig is, hoeft deze niet persé behandeld te worden. Indien de vlek cosmetische bezwaren geeft bestaan er diverse behandelmogelijkheden. De eerste keus therapie is verwijdering met de laser. Meestal zijn 1 of 2 behandelingen al voldoende. Het grote voordeel van lasertherapie is dat de kans op littekenvorming zeer gering is. Een andere, meestal minder effectieve methode, is toepassen van vloeibare stikstof (bevriezen) .

De laser raakt heel selectief het pigment, waardoor het pigment uit elkaar valt en vervolgens wordt opgeruimd door het lichaam. Direct na de laserbehandeling kan de plek iets rood en gezwollen zijn. Het pigment verdwijnt in de loop van een aantal weken.

Werkwijze

Indien u belangstelling heeft voor deze behandeling in onze kliniek kunt u een afspraak maken voor een intakegesprek met een van onze dermatologen. De dermatoloog kan uw huid dan beoordelen en u van deskundig, onafhankelijk en betrouwbaar advies voorzien.

Meer informatie

Het is ons streven cliënten volledig te informeren over alle mogelijkheden van de behandeling. Onze medewerkers zijn altijd beschikbaar voor het beantwoorden van vragen, zowel voor, tijdens als na de behandeling. Tevredenheid van de cliënt staat voorop!

Stel uw vraag via huidlaser@dermateam.nl of bel tijdens kantooruren op telefoon 0164 263822

Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.