Main content

Bleomycine

Inleiding

Deze behandeling vindt alleen plaats op onze locatie in Middelburg. Uw dermatoloog heeft met u besproken dat uw wratten hardnekkig zijn en niet op de gebruikelijke behandeling zoals vloeibare stikstof en wrattentinctuur reageren. U heeft waarschijnlijk ook al een laserbehandeling gehad. Daarom worden uw wratten nu aanvullend, na laserbehandeling met bleomycine behandeld. Klik hier om de folder van de laserbehandeling nog eens door te nemen.

In deze folder geven we u uitleg wat deze behandeling inhoudt. Ook wordt ingegaan op de eventuele bijwerkingen en wat de resultaten van de behandeling zijn. U heeft een afspraak gekregen voor deze behandeling. U meldt zich op de afgesproken tijd bij de balie van de polikliniek dermaTeam te Middelburg. De behandeling vindt plaats onder lokale verdoving.

Wat is bleomycine?

Bleomycine is een celremmend middel, ook wel cytostaticum genoemd. Het middel remt de groei van afwijkende opperhuidcellen, waarin zich de wrat heeft ontwikkeld. Bij de behandeling van wratten wordt een zeer kleine hoeveelheid bleomycine gebruikt. De behandeling is ook geschikt voor kinderen.

U mag niet met bleomycine behandeld worden:

• Als u overgevoelig bent voor bleomycine.
• Als u zwanger bent of denkt zwanger te zijn.
• Als u borstvoeding geeft.
• Ondanks de kleine hoeveelheid bleomycine die wordt toegediend, raden wij uit voorzorg zowel mannen als vrouwen aan om tijdens de behandeling en tot 3 maanden daarna, een zwangerschap te voorkomen.
• Wratten die vlak bij de nagel zitten, kunnen soms niet op deze manier behandeld worden. Er bestaat dan kans op misvorming van de nagel.
• Als u het syndroom van Raynaud heeft.

Voorbereiding

Twee dagen voor de behandeling haalt u het eelt van uw wrat weg. U kunt dit doen met een eelt-rasp of eelt-schaaf.

De behandeling

U krijgt een plaatselijke verdoving, door de arts of de verpleegkundige, net naast de wrat. Bij wratten die op de voetzool zitten, kan deze injectie wel pijn doen. Zodra de verdoving werkt, dit is al vrij snel, kan de behandeling beginnen. Allereerst word(en) de wrat(ten) behandeld met de laser (zie de bijgevoegde laser folder) door de arts. Daarna wordt de bleomycine op kleine sponsjes gedruppeld en op de wond aangebracht. Soms wordt de bleomycine ingespoten met een speciale spuit. Als u wratten heeft op beide voetzolen, worden deze meestal niet altijd tegelijk behandeld, dit heeft de maken met eventuele napijn en mobiliteit.

Na de behandeling

Na de behandeling krijgt u verband op de behandelde plaats(en). Zodra de verdoving uitgewerkt is, kunt u 7 tot 10 dagen een pijnlijk, brandend en kloppend gevoel hebben op de plaats van de behandelde wrat(ten). Als u veel pijn heeft kunt u paracetamol innemen. Het is belangrijk dat u de wrat(ten) met rust laat. Na 2 dagen mag u het verband eraf halen en evt. een pleister er op doen. Vervolgens kunt u op het wondje eventueel dagelijks witte vaseline aanbrengen. De wrat wordt na de behandeling eerst rood en wat gezwollen. Soms kan er een bloedblaar ontstaan. Na een paar dagen wordt de wond zwart. Dit kan enkele weken duren. De wond zal geleidelijk genezen.

U mag de eerste 2 dagen niet douchen. Bij hevige pijn kunt u contact opnemen met de polikliniek. Ook bij twijfel kunt u gerust bellen. U moet er rekening mee houden dat u na de ingreep niet zelf aan het verkeer kan deelnemen.

Bijwerkingen

Soms ontsteekt de plek na de behandeling. U merkt dit doordat de plek rood en warm wordt. Neem dan contact op met de polikliniek. De ontsteking kan behandeld worden met een antibioticum. U krijgt dan een recept van de arts.

Resultaten

Ongeveer 60 tot 75% van de hardnekkige wratten is na de behandeling met bleomycine verdwenen. Soms komen de wratten terug. U kunt dan contact opnemen met de polikliniek.

Controle

U krijgt een afspraak mee voor een controle na de behandeling.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u tijdens werkdagen tussen 08:00 en 13:00 uur contact opnemen met het secretariaat van dermaTeam op telefoonnummer 0118-673050.

Na 13:00 uur zijn wij enkel voor spoedgevallen bereikbaar, kan uw vraag niet wachten tot de volgende werkdag? Bel dan 0118-673050 en kies optie 1, of mail naar: dermateam@bravis.nl.

Bij spoed na 17:00 uur en in het weekend belt u naar de receptie van het Bravis ziekenhuis via 088 706 8000. Er wordt dan contact gelegd met een van onze dienstdoende dermatologen.

Ten slotte

Als u klachten heeft over de behandeling, de bejegening naar u toe of aanverwante zaken, kunt u een klacht indienen bij:

Patiënten Service Bureau,
Bravis Ziekenhuis,
Boerhaaveplein 1, 4624 VT, Bergen op Zoom.
Of email naar psb.boz@bravis.nl.

Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag van u.

Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.