Gebruiksaanwijzing Efudix
Klik hier voor de officiele folder.
- Breng een dunne laag Efudix crème aan op de te behandelen plek. Dit mag gewoon met de handen gebeuren. Was wel na het aanbrengen van de crème goed uw handen met water en zeep. Uit hygiënisch oogpunt is het raadzaam ook vóór het aanbrengen van de crème uw handen goed te wassen.
- Uw arts zal u vertellen hoe vaak en hoe lang u Efudix crème moet aanbrengen. Meestal is het 2x per dag gedurende 3-4 weken.
- Efudix mag niet met de slijmvliezen of met de ogen in contact komen. Wees voorzichtig bij het aanbrengen op plekken rond de ogen en de mond.
- Gebruik niet tegelijkertijd andere huidproducten zoals crèmes, lotions, cosmetica of geneesmiddelen, tenzij door de behandelend arts geadviseerd. Als u gestopt bent met de Efudix en de huid weer gaat genezen, moet u gaan starten met Vaseline of indien de arts hiervoor een recept heeft uitgeschreven een desinfecterende crème/zalf, zoals Fucidine. Deze mag u dus pas gaan gebruiken na afloop van de kuur.
- Tenzij dit door de arts is voorgeschreven, moeten de behandelde delen niet bedekt worden met verbanden, gaasjes of pleisters.
- Vermijd zonlicht en ander UV licht (zonnebank). Afhankelijk van de te behandelen locatie is het advies om bijvoorbeeld een pet of kleding met lange mouwen te dragen.
Kan ik douchen en zwemmen tijdens de behandeling?
Douchen: tijdens de behandeling is douchen en de huid wassen geen probleem. Het is aan te raden om de huid die wordt behandeld niet met zeep te wassen, maar alleen met lauwwarm water. Als het gezicht of schedeldak wordt behandeld met Efudix, is het aan te raden om het haar te wassen met babyshampoo. Babyshampoo is mild en voorkomt meer irritatie van de behandelde huid. Zwemmen: zwemmen in chloor- en/of buitenwater tijdens de behandeling wordt afgeraden.
Wat gebeurt er als ik Efudix aanbreng?
In het begin is er niets te zien. Na verloop van tijd raken de gebieden waar snel delende cellen zitten beschadigd. De cellen gaan dood. Eerst is er roodheid te zien, daarna blaasjes, ontvellingen, vervolgens diepere wondjes en er kunnen zelfs zweren ontstaan. Daarna, na het stoppen met insmeren, gaat de huid herstellen door ingroei van gezonde huidcellen vanuit de randen en vanuit de diepte. Het wordt dus eerst erger, daarna wordt het weer beter. Binnen 1 tot 2 weken is de huid hersteld.
Wees niet ongerust en schrik niet als de huid kapot begint te gaan! Dit is een teken dat Efudix werkt. De roodheid, de korstvorming en de afschilfering van de huid worden veroorzaakt door het afsterven van de abnormale cellen en is volkomen normaal gedurende de behandeling met Efudix. Stop hierom niet met de therapie. De meeste patiënten vinden dat het eindresultaat het tijdelijke ongemak meer dan waard is. Wanneer één van deze verschijnselen echter ernstige vormen aanneemt, neem dan contact op met uw arts. Het is mogelijk dat ook nog niet aangedane plekken op uw huid rood en vurig worden. Dat is omdat Efudix ook zeer kleine beschadigingen aanpakt die nog niet met het blote oog te zien zijn.
U moet er dus rekening mee houden dat u een aantal weken (2-4 weken) rondloopt vol met rode vlekken en wondjes. Plan dus zorgvuldig wanneer u deze behandeling gaat uitvoeren. Doe het niet in een periode dat u allerlei sociale verplichtingen heeft of op vakantie gaat. Plan het in een rustige periode.
Hoe groot is het gebied dat ik maximaal kan behandelen?
Per dag mag u niet meer dan 500 vierkante cm huid insmeren. Dat komt overeen met een gebied van ongeveer 23 x 23 cm. Als een groter gebied moet worden behandeld dan moet dat in 2 fasen worden gedaan. Bijvoorbeeld eerst 3 weken de ene helft van de borst en dan 3 weken de andere helft. Een tube Efudix van 40 g is ruim voldoende voor een behandeling van drie weken.
Bijwerkingen
De bijwerkingen treden alleen daar op waar de crème is aangebracht. Bijwerkingen zijn jeuk, een branderig gevoel, pijnlijkheid, gevoeligheid, roodheid, schilfervorming, open wondjes en zwelling van de huid. Als één van deze verschijnselen te ernstig wordt, neem dan contact op met Dermateam.
Contact
Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u tijdens werkdagen tussen 08:00 en 13:00 uur contact opnemen met het secretariaat van dermaTeam op telefoonnummer 0118-673050.
Na 13:00 uur zijn wij enkel voor spoedgevallen bereikbaar, kan uw vraag niet tot de volgende werkdag wachten? Bel dan 0118-673050 en kies optie 1. Of mail naar: dermateam@bravis.nl.
Bij spoed na 17:00 uur en in het weekend belt u naar de receptie van het Bravis ziekenhuis via 088 706 8000. Er wordt dan contact gelegd met een van onze dienstdoende dermatologen.
Ten slotte
Als u klachten heeft over de behandeling, de bejegening naar u toe of aanverwante zaken, kunt u een klacht indienen bij:
Patiënten Service Bureau,
Bravis Ziekenhuis,
Boerhaaveplein 1, 4624 VT, Bergen op Zoom.
Of email naar psb.boz@bravis.nl.
Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag van u.
Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.