Main content

EVLT

Behandeling van spataderen met endoveneuze lasertherapie (EVLT).

Wat is endoveneuze lasertherapie?

De EVLT (endoveneuze lasertherapie) is een redelijk nieuwe ontwikkeling op het gebied van spataderbehandelingen. Met deze behandeling is het niet meer nodig de hele spatader uit het been te strippen, maar wordt deze van binnenuit dicht gelaserd.

Wat zijn de risico’s van de behandeling?

Complicaties komen bij deze techniek gelukkig zelden voor. Complicaties (die na elke operatie kunnen voorkomen): nabloedingen, pijn, infectie, trombose en allergische reactie. Door zorgvuldig vooronderzoek en precieze behandeling zoals die in onze kliniek wordt uitgevoerd, is dit risico echter zeer klein.

Voor de behandeling

Draag gemakkelijk zittende kleding en breng een extra onderbroek mee, omdat deze soms wat nat kan worden van de verdovingsvloeistof of gel.
Bloedverdunners alleen in overleg met de arts stoppen. Op de dag van de behandeling kunt u uw benen beter niet insmeren met crème. Dit om te voorkomen dat de pleisters niet goed plakken en de kous aangetast wordt. U hoeft niet nuchter te zijn voor deze behandeling.

De behandeling

Met behulp van een duplex-apparaat wordt de spatader op het been afgetekend. Via een prikopening in de huid wordt een dunne laserdraad in het bloedvat ingebracht. Als de laserdraad goed zit krijgt u nog een aantal prikjes langs de ader. Dit is een verdovingsvloeistof en koelvloeistof. Deze werkt ook als bescherming voor de weefsels die om de spatader heen liggen. Met behulp van het laserlicht wordt de ader dicht gelaserd. Iedere aanwezige krijgt een laserbril op om de ogen te beschermen. De gehele behandeling duurt ongeveer 30-45 minuten.

Na de behandeling

Direct na de behandeling krijgt u een witte elastische kous aan, deze dient u 2 dagen en 2 nachten te dragen, we raden aan de kous daarna nog 5 dagen overdag te dragen, tenzij anders met u is besproken. Na de behandeling gaat u in de wachtkamer 15 minuten met uw been omhoog zitten, daarna gaat u 15 minuten over de afdeling lopen. Na ongeveer 30 minuten wordt u gecontroleerd door de verpleegkundige, als het goed met u gaat mag u daarna naar huis.
U mag na de behandeling niet zelf autorijden.

Weer thuis

U heeft een klein wondje net onder of boven de knie. Het wondje is dichtgeplakt met steristrips (hechtpleisters). Twee dagen na de behandeling mag u de kous even uitdoen, alle gaasjes verwijderen, de steristrips laten zitten en kortstondig douchen. Probeer hierbij niet te warm water te gebruiken. Probeer de steristrips één week te laten zitten, omdat bij eerder verwijderen hiervan het wondje open kan gaan. Het is niet erg als de strips even nat worden.

Beweging is goed: uw gewone bezigheden kunt u uit voeren maar probeer niet te lang achter elkaar stil te staan. De eerste 2 weken wordt u geacht niet te sporten, zwaar te tillen of warme baden/sauna te nemen. We raden aan om drie keer per dag matig intensief te bewegen (wandelen of fietsen) en niet langer dan twee uur achter elkaar stil te zitten.

Meestal heeft u weinig pijn na de ingreep. Mocht u toch pijnklachten ervaren dan kunt u Paracetamol innemen. De meest gehoorde klacht na deze techniek is dat u een paar dagen na de ingreep een stijf, stram been kunt krijgen (een gevoel van spierpijn). Het weefsel rondom de behandelde ader is geïrriteerd. Indien uw been dik en rood wordt, warm aanvoelt en/of u koorts krijgt, dient u onmiddellijk contact met ons op te nemen. Deze klachten kunnen namelijk wijzen op een trombosebeen.

Wat is het resultaat

Na 4-5 weken is het resultaat zichtbaar. U heeft een afspraak mee gekregen voor een poliklinische of telefonische controle. Dan wordt met u overlegd of verdere behandeling noodzakelijk is. Een groot voordeel van deze ingreep is dat er geen littekens veroorzaakt worden.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u tijdens werkdagen tussen 08:00 en 13:00 uur contact opnemen met het secretariaat van dermaTeam op telefoonnummer 0118-673050.

Na 13:00 uur zijn wij enkel voor spoedgevallen bereikbaar, kan uw vraag niet wachten tot de volgende werkdag? Bel dan 0118-673050 en kies optie 1, of mail naar: dermateam@bravis.nl.

Bij spoed na 17:00 uur en in het weekend belt u naar de receptie van het Bravis ziekenhuis via 088 706 8000. Er wordt dan contact gelegd met een van onze dienstdoende dermatologen.

Ten slotte

Als u klachten heeft over de behandeling, de bejegening naar u toe of aanverwante zaken, kunt u een klacht indienen bij:

Patiënten Service Bureau,
Bravis Ziekenhuis,
Boerhaaveplein 1, 4624 VT, Bergen op Zoom.
Of email naar psb.boz@bravis.nl.

Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag van u.

Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.