Main content

Flebologie spreekuur

U heeft een afspraak gemaakt bij dermaTeam op het flebologie spreekuur voor onderzoek naar spataderen. In deze folder vindt u informatie over spataderen in het algemeen en over het onderzoek. Flebologie is het onderdeel van het specialisme dermatologie dat zich bezighoudt met onderzoek en diagnostiek van aderen die niet goed functioneren, zoals spataderen.

Wat zijn spataderen?

Spataderen zijn aderafwijkingen die veelvuldig voorkomen. De officiële naam voor spataderen is varices. Ze komen meer bij vrouwen voor dan bij mannen. Men spreekt pas over spataderen als er blauwe, verdikte of voelbare, wat kronkelig verlopende aderen op de benen zichtbaar zijn. Het aderstelsel van de benen bestaat uit oppervlakkige en diepe aderen. In deze aderen zitten kleppen die verhinderen dat het bloed terugstroomt.

Door verschillende oorzaken kunnen de kleppen in de aderen niet normaal functioneren. Dat kan bijvoorbeeld omdat er te veel druk op de kleppen komt. Of omdat de wand van de ader verzwakt en wijder wordt. Ook kunnen de kleppen zelf zwak zijn. In dit geval gaat de bloedstroom de andere richting op en wordt de druk in de ader onder die kleppen groter. Hoe groter de druk is, des te wijder de ader wordt. Daardoor bezwijken er steeds meer kleppen. Na verloop van tijd worden de gevolgen zichtbaar als spataderen.

Iedereen kan spataderen krijgen, maar sommige mensen hebben een verhoogde kans. Het komt vaker voor bij:
• mensen bij wie het in de familie voorkomt;
• zwangere vrouwen;
• mensen die veel en lang moeten (stil) staan/zitten tijdens hun werk of bezigheden;
• mensen die in het verleden trombose in een been hebben gehad. Door de trombose kunnen de kleppen beschadigd zijn, waardoor ze kunnen gaan lekken.

Wat zijn de klachten en verschijnselen bij spataderen?

Spataderen kunnen de volgende klachten geven:
• een moe, loom en zwaar gevoel in de benen;
• jeuk;
• tintelingen;
• rusteloze benen;
• pijn;
• bloedingen;
• ontsteking van de spatader;
• vochtophoping rond de enkels (oedeem);
• pigmentvlekken;
• eczeem;
• witte verlittekening van de huid;
• verharden van de huid en onderhuids bindweefsel;
• open been.

Spataderen geven soms helemaal geen lichamelijke klachten. Men kan het dan wel storend of lelijk vinden. Spataderen nemen na verloop van tijd meestal geleidelijk in ernst toe.

Het spataderspreekuur

Het spataderspreekuur wordt gehouden op de locatie in Middelburg. Er is een tweetal afspraken voor u gemaakt. Tijdens de eerste afspraak verricht de vaatlaborant bij u een duplexonderzoek van de benen. Tijdens de tweede afspraak neemt een gespecialiseerd dermatologie verpleegkundige een vragenlijst met u door en verricht lichamelijk onderzoek. Zij bespreekt met u de uitslag van het duplexonderzoek en de mogelijke behandelingen. Aan de hand van de uitslag van het onderzoek en de klachten die u heeft, stelt de dermatoloog een diagnose vast. Ook stelt de dermatoloog een behandelplan voor.

Behandeling van spataderen

Een behandeling van spataderen is vanuit medisch oogpunt niet altijd nodig. Aan de hand van uw klachten en de uitslag van het onderzoek stelt de arts u een behandeling voor die het beste bij u past. Er zijn verschillende behandelmogelijkheden. U kunt de aderen zonder probleem missen. Het bloed stroomt dan via andere aderen terug naar het hart. Voor informatie over de verschillende behandelmogelijkheden van spataderen verwijzen we u naar de website van dermaTeam.

Wat zijn de vooruitzichten?

Afhankelijk van de omvang en de oorzaak van de spataderen zal een bepaalde behandeling meer of minder succesvol zijn. Bij de ene persoon komen de spataderen snel terug, bij de andere persoon blijven ze jaren weg. Dit is mede afhankelijk van de aanwezigheid van de reeds bestaande risicofactoren.

Vergoeding

Komt u als patiënt voor onderzoek of behandeling in het ziekenhuis? Dan kan het zijn dat u te maken krijgt met kosten die niet door uw zorgverzekeraar vergoed worden. Meer informatie hierover kunt u vinden op onderstaande links. Tijdens het bezoek aan onze polikliniek zal specifieke informatie gegeven worden over de voor u geldende vergoede en/of onvergoede spataderbehandeling.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u tijdens werkdagen tussen 08:00 en 13:00 uur contact opnemen met het secretariaat van dermaTeam op telefoonnummer 0118-673050.

Na 13:00 uur zijn wij enkel voor spoedgevallen bereikbaar, kan uw vraag niet tot de volgende werkdag wachten? Bel dan 0118-673050 en kies optie 1. Of mail naar: dermateam@bravis.nl.

Bij spoed na 17:00 uur en in het weekend belt u naar de receptie van het Bravis ziekenhuis via 088 706 8000. Er wordt dan contact gelegd met een van onze dienstdoende dermatologen.

Ten slotte

Als u klachten heeft over de behandeling, de bejegening naar u toe of aanverwante zaken, kunt u een klacht indienen bij:

Patiënten Service Bureau,
Bravis Ziekenhuis,
Boerhaaveplein 1, 4624 VT, Bergen op Zoom.
Of email naar psb.boz@bravis.nl.

Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag van u.

Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.