Main content

Mohs chirurgie

Behandeling

In overleg met uw behandelend arts is besloten dat u behandeld wordt volgens de Mohs micrografische chirurgie methode. Mohs chirurgie is een behandeling voor een vorm van huidkanker die bij u is geconstateerd en de meest effectieve methode voor uw vorm van huidkanker. Dit gebeurt onder plaatselijke verdoving. De folder bevat algemene aanvullende informatie over de operatie.

Wat is Mohs micrografische Chirurgie?

Mohs chirurgie is een speciale operatietechniek voor huidkanker in het gezicht. Er zijn meerdere vormen van huidkanker. De meest voorkomende kankertypes (carcinomen) zijn het basaalcelcarcinoom en het plaveiselcelcarcinoom. De dermatoloog zal met u bespreken welk kankertype bij u is aangetroffen.

De groei van kankercellen begint in de bovenste laag van de huid. De kwaadaardige plek kan soms verder onder de huid uitbreiden dan u met het oog kunt zien. Sommige van deze uitlopers zijn zo klein dat je ze alleen met een microscoop kunt zien. Mohs chirurgie is voor de vorm van huidkanker, die bij u geconstateerd is de beste behandelmethode.

Mohs chirurgie is vernoemd naar Frederick Mohs. Deze professor heeft een techniek ontwikkeld om huidkanker volledig te verwijderen en daarbij zo veel mogelijk gezonde huid te sparen. De weggenomen stukjes huid worden gelijk microscopisch onderzocht zodat direct beoordeeld kan worden of alle kwaadaardige cellen zijn weggehaald of dat er nog een stukje weefsel moet worden verwijderd.

De operatie

Waar meldt u zich?

Op de afgesproken datum en tijd meldt u zich bij dermaTeam, locatie Middelburg.
U hoeft niet nuchter te komen, u mag ’s ochtends gewoon eten en drinken. Draag makkelijk zittende kleding.

Als u bloed verdunnende middelen gebruikt, krijgt u hier aanvullende informatie over.

Verloop operatie

De operatie bestaat uit meerdere onderdelen en vindt plaats onder plaatselijke verdoving. Voordat de operatie begint vindt een aantal voorbereidingen plaats.
De arts tekent de plek van de huidkanker af, waarna het operatiegebied wordt verdoofd.
U voelt een prik, het inspuiten van de verdovingsvloeistof kan een brandend gevoel geven. De assistente maakt 1 of 2 foto’s voor in uw dossier en desinfecteert het operatiegebied, waarna het wordt afgedekt met steriele doeken.

U krijgt een langwerkende verdoving toegediend, om te voorkomen dat u tijdens de dag pijn voelt. U voelt wel dat de dokter bezig is, maar het mag niet pijnlijk zijn. Als de huidkanker weggesneden is, brandt de arts zo nodig kleine bloedvaatjes dicht en verbindt de verpleegkundige de wond. Dit gedeelte van de operatie duurt 20 tot 30 minuten.

Onderzoek weggenomen weefsel

Het weggenomen weefsel wordt ter plaatse door onze laboratorium analist bewerkt. Deze vriest de weefselstukjes in en snijdt ze in kleine plakjes. De plakjes worden onder de microscoop door de behandelend dermatoloog bekeken en beoordeeld om te zien of er nog huidkanker in de snijranden van het weefselstukje aanwezig is. Door alle snijranden te markeren met een kleur, is precies te zien waar eventueel nog huidkanker is achtergebleven. Deze procedure kan 1 tot 2 uur duren.

Verder verloop operatie

De uitslag van het microscopisch onderzoek wordt u direct bekent gemaakt door uw dermatoloog. Zijn er nog huidkankercellen te zien, dan snijdt de arts nog een stukje huid weg. Deze huid wordt dan meteen weer onderzocht. Deze procedure wordt herhaald totdat alle huidkanker weg is. De dermatoloog bespreekt met u vervolgens de mogelijkheden om de wond te sluiten. Soms is het beter om de wond niet te hechten, of slechts gedeeltelijk en verder vanzelf te laten genezen. Uw dermatoloog zal met u, de voor u beste genezing bespreken. In enkele gevallen wordt de plastisch chirurg van het Bravis ziekenhuis erbij betrokken om de wondranden te sluiten. Als dit het geval is, gebeurt dit vaak op een andere dag in het Bravis ziekenhuis.

Opmerking

Een Mohs operatie kan enkele uren tot een hele dag in beslag nemen. Tussen de operaties door kunt u gebruik maken van een speciaal daarvoor ingerichte wachtkamer. Indien dat nodig is kan iemand u vergezellen. Voor uw rust en die van de andere patiënten, vragen wij u slechts één iemand mee te nemen om u op deze dag bij te staan.
Wanneer u rond de middag bij ons bent wordt er voor een broodmaaltijd gezorgd. Tussen de behandelingen door wordt voor koffie en thee gezorgd. Een eventuele begeleider wordt verzocht zelf eten voor de lunch mee te nemen.

Bloeding / bloedverdunners

Zoals bij iedere operatie bestaat de kans op een nabloeding. Het drukverband dat u na de operatie krijgt dient ter voorkoming van een nabloeding. Als u bloedverdunners of aspirine gebruikt, verzoeken wij u dit vooraf te melden aan de verpleegkundige of uw behandelende arts. Zij spreken met u af of u de inname van deze medicijnen tijdelijk moet stoppen. Als u bij de trombosedienst onder behandeling bent hoort u van hen wanneer u weer mag starten met de bloedverdunners.

Pacemaker

Voorafgaand aan de operatie vragen wij of u o.a. een pacemaker heeft. Tijdens de operatie gebruikt de arts elektriciteit voor het dichtbranden van bloedvaatjes. Dit kan de functie van uw pacemaker verstoren. Mocht het nodig zijn dan kunnen we een ander instrument gebruiken om bloedvaatjes dicht te branden.

Na de operatie

Na de operatie kunt u weer naar huis. We willen u erop wijzen dat u na de ingreep zelf geen voertuig mag besturen. Meestal valt de pijn mee. Heeft u veel pijn dan kunt u paracetamol nemen, maximaal 4 maal daags twee tabletten van 500mg. Gebruik geen andere pijnstillers, die hebben vaak een bloed verdunnende werking en dat vergroot de kans op een nabloeding. De eerste dagen kan er een rode of blauwe zwelling verschijnen rond het operatiegebied. Dit is een soort blauwe plek maar dit is geen reden tot ongerustheid.

Leefregels voor na de operatie

Om de kans op een nabloeding te verkleinen wordt aangeraden de eerste 24 uur na de ingreep niet te bukken, niet zwaar te tillen, druk op uw hoofd te voorkomen (persen) en voldoende rust te nemen. Tevens wordt aangeraden gedurende een week rustig aan te doen en geen lichamelijk zwaar werk te verrichten.

Om de kans op een nabloeding zo klein mogelijk te maken heeft u een drukverband gekregen, het is belangrijk dat u dit laat zitten zoals met u is afgesproken. Dit verband mag niet nat worden, dit verhoogd de kans op infectie.
Indien het verband toch erg vies of nat is geworden, of u heeft er veel last van, bijvoorbeeld pijn, kunt u contact opnemen met het secretariaat.

Indien u in het gelaat geopereerd bent, kunt u het beste slapen met het hoofdeinde omhoog.

Infectie

Er bestaat een klein risico op infectie en eventueel koorts. Dit uit zich in extra veel pijn en een kloppend gevoel rond de wond. Ook kan een algeheel gevoel van malaise voorkomen. Als dit gebeurt, neemt u contact op met ons secretariaat, zij zullen u enkele vragen stellen om te beoordelen of het inderdaad om een infectie kan gaan. Bij twijfel of verdenking van een infectie zal de secretaresse overleggen met uw arts hoe de infectie te behandelen. Het kan voorkomen dat u voor een juiste beoordeling langs moet komen op de polikliniek.

Nabloeding

Zoals bij iedere operatie bestaat de kans op een nabloeding. Om dit te voorkomen heeft u een drukverband gekregen. Het is belangrijk dat u dit drukverband laat zitten zolang als met u is afgesproken. Als u last heeft van dit verband (bijvoorbeeld pijn), is het raadzaam om telefonisch contact met ons op te nemen.

Bij een nabloeding komt er bloed onder het verband uit. Druk met een theedoek gedurende 20 minuten continu stevig tegen de wond. Indien het bloeden niet stopt, neemt u met ons of met uw huisarts contact op. Buiten openingstijden neemt u contact op met de huisartsenpost van uw regio.

Controle

Binnen een week na de operatie wordt u een of twee keer teruggezien voor wondcontrole en om de hechtingen te verwijderen.
Omdat bij u huidkanker geconstateerd is, wordt een controle afspraak gemaakt, binnen welke termijn dat nodig is wordt door de arts afgesproken.

De te verwachten resultaten

De Mohs techniek wordt voornamelijk gebruikt om huidkanker met een onvoorspelbaar groeipatroon in het gelaat te opereren. Dit kan betekenen dat het ontstane defect groter kan worden dan u zich had voorgesteld. U kunt er echter zeker van zijn dat er geen overtollig gezonde huid is weggenomen, aangezien we ons laten leiden door de microscoop en alleen daar huid wegnemen waar huidkanker zich bevindt. Na iedere ingreep ontstaat er een litteken. Afhankelijk van de plaats waar geopereerd wordt, de grootte van de wond en uw eigen genezingsaanleg zal dit meer of minder zichtbaar zijn.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u tijdens werkdagen tussen 08:00 en 13:00 uur contact opnemen met het secretariaat van dermaTeam op telefoonnummer 0118-673050.

Na 13:00u zijn we enkel voor spoedgevallen bereikbaar, kan uw vraag niet tot de volgende werkdag wachten? Bel dan 0118-673050 en kies optie 1. Of mail naar: dermateam@bravis.nl.

Bij spoed na 17:00 uur en in het weekend belt u naar de receptie van het Bravis ziekenhuis via 088 706 8000. Er wordt dan contact gelegd met één van onze dienstdoende dermatologen.

Tot slot

Als u klachten heeft over de behandeling, de bejegening naar u toe of aanverwante zaken, kunt u een klacht indienen bij:

Patiënten Service Bureau,
Bravis Ziekenhuis,
Boerhaaveplein 1, 4624 VT, Bergen op Zoom.
Of email naar psb.boz@bravis.nl.

Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag van u.

Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.