Main content

Muller

Behandeling van spataderen met Muller techniek

U staat ingeschreven voor een poliklinische flebectomiebehandeling. Dit is, zoals met u besproken is, een operatieve ingreep, waarbij (in het algemeen kleinere) spataderen onder plaatselijke verdoving via minuscule sneetjes worden verwijderd.De ingreep neemt in totaal ongeveer 20-45 minuten in beslag.

Voor de behandeling

U hoeft niet nuchter te zijn. Draag gemakkelijk zittende kleding en breng een extra onderbroek mee, omdat deze soms wat nat kan worden van de verdovingsvloeistof. Indien u bloedverdunners gebruikt kunnen deze in overleg met de arts moeten worden gestopt. Op de dag van de behandeling kunt u uw benen beter niet insmeren met crème, dit om te voorkomen dat de pleisters niet goed plakken en de kous aangetast wordt.

De behandeling

De assistente komt u halen. In de behandelkamer neemt u staand plaats op een voetenbankje. De arts markeert met een stift welke spatader verwijderd wordt. Daarna neemt u plaats op de behandeltafel. De huid wordt gedesinfecteerd, plaatselijk verdoofd en hierna afgedekt met steriele doeken. Er worden kleine sneetjes gemaakt, waardoor de spatader wordt verwijderd. De behandeling is niet echt pijnlijk. Om bloeduitstortingen tegen te gaan, wordt direct na de behandeling een (druk)verband en elastische kous aangelegd.

Na de behandeling

Na de behandeling moet u een kwartier gaan zitten met het been omhoog. Hierna dient u een kwartier regelmatig te wandelen over de gang. Voordat u naar huis gaat vindt er nog een controle van het verband plaats, op nabloeden of andere bijzonderheden. U mag niet zelf autorijden na de ingreep.

Weer thuis

Indien er sprake is van een nabloeding, dient u contact op te nemen met 0118-673050.

Na de ingreep kan er een vervelend gevoel worden ervaren, meestal van een bloeduitstorting. Mocht het erg pijnlijk zijn, omdat het verband te strak lijkt, met als gevolg een dikke voet, kunt u uiteraard contact opnemen met dermaTeam. Het na de ingreep aangelegde verband en elastische kous laat u 48 uur dag en nacht zitten, tenzij anders is besproken. Zolang uw been verbonden is, mag het verband niet nat worden. Daarna kunt u de watten verwijderen, en kunt u douchen, de hechtpleister laat u dan nog 5 dagen zitten. Ook blijft u de steunkous nog 5 dagen overdag dragen. Na een week vindt er een telefonische controle plaats. De avond voor de controle mag u het verband eraf halen en douchen. Er kunnen dan behoorlijke bloeduitstortingen op uw been te zien zijn.

Beweging is goed: uw gewone bezigheden en niet te lang achter elkaar stil staan. Meestal heeft u weinig pijn na de ingreep. Bloeduitstortingen en pijnlijke harde plekken zijn mogelijk. Indien u verhoging of koorts krijgt dient u contact op te nemen met dermaTeam.

De eerste 2 weken wordt u geacht niet te sporten, zwaar te tillen of warme baden/sauna te nemen. Wandelen of fietsen over niet te lange afstanden (geen zwaar verzet) is uiteraard goed voor u.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u tijdens werkdagen tussen 08:00 en 13:00 uur contact opnemen met het secretariaat van dermaTeam op telefoonnummer 0118-673050.

Na 13:00 uur zijn wij enkel voor spoedgevallen bereikbaar, kan uw vraag niet tot de volgende werkdag wachten? Bel dan 0118-673050 en kies optie 1. Of mail naar: dermateam@bravis.nl.

Bij spoed na 17:00 uur en in het weekend belt u naar de receptie van het Bravis ziekenhuis via 088 706 8000. Er wordt dan contact gelegd met een van onze dienstdoende dermatologen.

Ten slotte

Als u klachten heeft over de behandeling, de bejegening naar u toe of aanverwante zaken, kunt u een klacht indienen bij:

Patiënten Service Bureau,
Bravis Ziekenhuis,
Boerhaaveplein 1, 4624 VT, Bergen op Zoom.
Of email naar psb.boz@bravis.nl.

Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag van u.

Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.