Main content

Operatieve ingreep

U heeft een afspraak gekregen voor het weg snijden van een huidafwijking (huidtumor, moedervlek etc.).

Voor de behandeling

U hoeft niet nuchter te zijn. Bij het bezoek aan de dermatoloog moet u opgeven welke medicijnen u gebruikt. Gebruikt u bloedverdunners en twijfelt u of u deze door mag gebruiken, klik dan hier.

Tijdens de ingreep is het vaak nodig om met behulp van elektriciteit een bloedvaatje dicht te branden. Het is daarom belangrijk, dat u van tevoren aangeeft of u een pacemaker, ICD, neurostimulator, een metalen prothese, of kunsthartklep heeft. Wilt u ook aangeven of u allergieën heeft, die voor ons van belang kunnen zijn.

Wij raden aan om na de ingreep niet direct zelf auto te rijden, maar een begeleider mee te nemen.

De behandeling

De ingreep wordt gedaan onder plaatselijke verdoving door middel van een injectie. Als de huidafwijking is verwijderd, wordt de ontstane wond gehecht. Soms is het nodig de wond te sluiten met een huidplastiekje of een kleine huidtransplantatie. Het komt ook voor dat de wond wordt opengelaten om daarna dicht te groeien.

De hechtingen worden op de polikliniek Dermatologie verwijderd. In het gezicht na 7 dagen, op het bovenlichaam na 9-12 dagen en op de armen en benen na 10-14 dagen. U krijgt daarvoor een afspraak mee. Bijna ieder verwijderd stukje huid wordt opgestuurd voor onderzoek naar het Pathologisch Anatomisch laboratorium. De uitslag van dit onderzoek krijgt u te horen van de assistente, of de arts wanneer de hechtingen worden verwijderd.

Wat zijn de risico’s van de behandeling?

Na iedere operatieve ingreep kunnen er complicaties ontstaan; zoals nabloeding of wondinfectie. Dit komt echter niet vaak voor.

Na de behandeling

Bij pijn mag u maximaal 4x per dag 1000 mg paracetamol (2 tabletten van 500 mg) innemen. Gebruik geen andere pijnstillers omdat deze vaak een bloed verdunnende werking hebben en de kans op een nabloeding vergroten.

Indien u een drukverband heeft gekregen, verwijder deze dan pas na het aangegeven aantal dagen (meestal is dat na 2 dagen), dit drukverband mag niet nat worden. Onder het drukverband zitten hechtstrips, deze laat u zitten totdat u terugkomt, hiermee kunt u wel douchen. Indien u een verbandkous heeft gekregen, draag deze dan zoals besproken werd.

Nabloeding

Indien er sprake is van een nabloeding, dan kunt u het drukverband verwijderen en de wond stevig afdrukken met bijvoorbeeld een schone theedoek of verbandgaas. Houd dit zeker 15-30 minuten vol. Daarna controleert u of de wond nog bloedt. In veel gevallen is de bloeding gestopt en kunt u een schone pleister plakken of een verband aanleggen. Indien de wond nog doorbloedt, dient u contact op te nemen met ons.

Pijn, zwelling en roodheid van de wond welke pas enkele dagen na de operatie ontstaan, kunnen een teken van infectie zijn. Neem dan altijd contact met ons op. Als u geholpen bent in het gezicht in de buurt van uw oog, is het heel goed mogelijk dat u een dik en blauw oog krijgt. Dit kan geen kwaad. Eventueel kunt u koelen om erger te voorkomen.

Leefregels na de behandeling

Het is belangrijk voor de genezing van de wond, dat deze niet te veel belast wordt. Dus afhankelijk van de plaats van de wond moet u opletten met sporten, tillen, bukken e.d.

Pas nadat de hechtingen verwijderd zijn mag u op het litteken desgewenst make-up aanbrengen. Ook is het soms prettig om de huid te verzorgen met vaseline/bodycrème. Bescherm een vers litteken altijd tegen de zon met een goede zonnecrème (factor 50 of meer).

Nadat de hechtingen zijn verwijderd, levert een pas genezen wond over het algemeen geen klachten meer op. Als er toch problemen optreden zoals pijn, bloed of pus of andere ongemakken neem dan contact met ons op.

Afmelden afspraak

Wij verzoeken u om, bij eventuele afzegging, dit ten minste 24 uur van tevoren te doen.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u tijdens werkdagen tussen 08:00 en 13:00 uur contact opnemen met het secretariaat van dermaTeam op telefoonnummer 0118-673050.

Na 13:00 uur zijn wij enkel voor spoedgevallen bereikbaar, kan uw vraag niet tot de volgende werkdag wachten? Bel dan 0118-673050 en kies optie 1. Of mail naar: dermateam@bravis.nl.

Bij spoed na 17:00 uur en in het weekend belt u naar de receptie van het Bravis ziekenhuis via 088 706 8000. Er wordt dan contact gelegd met een van onze dienstdoende dermatologen.

Ten slotte

Als u klachten heeft over de behandeling, de bejegening naar u toe of aanverwante zaken, kunt u een klacht indienen bij:

Patiënten Service Bureau,
Bravis Ziekenhuis,
Boerhaaveplein 1, 4624 VT, Bergen op Zoom.
Of email naar psb.boz@bravis.nl.

Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag van u.

Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.