Main content

PDT (Fotodynamische therapie)

Wat is fotodynamische therapie?

Fotodynamische therapie is een behandeling door belichting van bepaalde vormen van huidkanker of voorstadia daarvan. Bij deze behandeling worden huidtumoren en voorstadia daarvan gevoelig gemaakt voor de belichting met behulp van een crème.

Voordeel

Geen operatief ingrijpen. Hierdoor heeft deze behandeling minder kans op littekens. Ook is het mogelijk om grotere gebieden te behandelen. Uit onderzoek is gebleken dat deze behandeling effectief en veilig is.

Voor de behandeling

U hoeft niet nuchter te zijn. Draag gemakkelijk zittende kleding die de te behandelen huid volledig bedekt. Als er plekken op de hoofdhuid worden behandeld, adviseren wij u een pet of een hoed mee te nemen. Als er plekken dicht bij de ogen worden behandeld, neemt u dan een zonnebril mee. Neem voor de wachttijd lectuur of een (hand)werkje mee.

Thuis

Voor een optimaal effect van de behandeling is het van groot belang dat de te behandelen huid geen korstjes, schilfers of verdikkingen bevat. Om de meeste korstjes en schilfers te verwijderen, kunt u een week voor de behandeling starten met dagelijks vaseline op de plek te smeren. Op de dag van de behandeling zelf mag u niets op de huid smeren.

De behandeling

De plekken op de huid worden, nadat eventuele korstjes zijn verwijderd, ingesmeerd met een crème. Deze crème wordt vrijwel alleen opgenomen in huidkankercellen en voorlopers daarvan. Hierdoor worden de kankercellen gevoelig voor licht. Om ervoor te zorgen dat de crème goed intrekt, dekt de verpleegkundige de plekken af met plasticfolie en wordt het met aluminiumfolie en extra verband verstevigd en lichtdicht gemaakt. Hierna kunt u zich weer aankleden.

Het is belangrijk dat er tijdens deze uren geen zonlicht of daglicht bij de ingesmeerde plekken komt en dat de ingesmeerde huid niet te veel afkoelt, aangezien dat de effectiviteit van de behandeling kan doen verminderen. Plekken op het gelaat of handen kunnen eventueel met speciale pleisters en/of katoenen handschoenen worden beschermd tegen het licht. De crème trekt in circa 3 uur in de huid.

De eerste belichting

De verpleegkundige verwijdert de aluminiumfolie, de plasticfolie en de overtollige crème. Hierna worden de plekken belicht met een speciale lamp die oranjerood licht uitstraalt. Dit licht is onschadelijk voor de huid, maar in combinatie met de crème leidt dit tot afbraak van aangedane cellen. De tijdsduur is - afhankelijk van de diagnose - ongeveer 3 tot 6,5 minuut. Uw ogen worden afgedekt met een beschermende bril die u van ons krijgt. Tijdens de belichting is de assistente aanwezig.

U kunt aangeven of u de behandeling pijnlijk vindt. Deze pijn treedt meestal op in de eerste minuten van de belichting en is over het algemeen goed te verdragen. Daarna kan de plek gekoeld worden met een coolspray of het te behandelen gebied kan plaatselijk worden verdoofd. Na de belichting zal de pijn snel afnemen. De plek wordt afgedekt met een pleister.

De tweede belichting

Afhankelijk van de huidaandoening is soms een tweede behandeling noodzakelijk. Opnieuw worden de plekken belicht onder de speciale lamp zoals hierboven beschreven staat. De tijdsduur is nu ongeveer 10 minuten. Tijdens deze belichting is de assistente ook weer aanwezig.

Na de behandeling

Meteen na de belichting mag u weer naar huis. De plekken kunnen nog tot 24 uur licht- en pijngevoelig blijven en een paar dagen schrijnen. Houdt u daarom gedurende die tijd de plekken zoveel mogelijk bedekt en eventueel gekoeld.

Eventueel kunt u een pijnstiller gebruiken. De huid kan ook rood worden, zwellen en wat gaan schilferen. De behandelde huid kan er uit gaan zien als een schaafwond. Dit is normaal en wijst op een opruimreactie van de huid. De wondjes zullen binnen 2 weken dicht zijn en vanzelf weer genezen. Het is belangrijk dat u in deze periode de huid goed schoon houdt zodat er geen infectie optreedt. Als u koorts krijgt of ongerust bent, neem dan contact met ons op.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u tijdens werkdagen tussen 08:00 en 13:00 uur contact opnemen met het secretariaat van dermaTeam op telefoonnummer 0118-673050.

Na 13:00 uur zijn wij enkel voor spoedgevallen bereikbaar, kan uw vraag niet tot de volgende werkdag wachten? Bel dan 0118-673050 en kies optie 1. Of mail naar: dermateam@bravis.nl.

Bij spoed na 17:00 uur en in het weekend belt u naar de receptie van het Bravis ziekenhuis via 088 706 8000. Er wordt dan contact gelegd met een van onze dienstdoende dermatologen.

Ten slotte

Als u klachten heeft over de behandeling, de bejegening naar u toe of aanverwante zaken, kunt u een klacht indienen bij:

Patiënten Service Bureau,
Bravis Ziekenhuis,
Boerhaaveplein 1, 4624 VT, Bergen op Zoom.
Of email naar psb.boz@bravis.nl.

Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag van u.

Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.