Main content

Scleroseren van spataderen

Behandeling

De behandeling van spataderen wordt gedaan door een vloeistof, genaamd aethoxysclerol, in te spuiten in de bloedvaatjes. Door deze vloeistof verkleven de vaatjes, waardoor ze binnen een aantal weken verdwijnen. Bij grotere vaten duurt het vaak langer dan bij kleine vaatjes.

Het aantal behandelingen is afhankelijk van de uitgebreidheid van de spataderen. Dit omdat de vloeistof die wordt gebruikt maar in een bepaalde dosis toegediend mag worden.

Vergoeding behandeling

Deze behandeling wordt niet vergoed door uw zorgverzekeraar. De kosten dient u zelf te betalen en worden tijdens het consult met de dermatoloog met u besproken. Dit bedrag dient u direct na de behandeling te voldoen, per pinbetaling of contant.

Voor de behandeling

Draag gemakkelijk zittende kleding. Op de dag van de behandeling kunt u uw benen beter niet insmeren met crème. Dit om te voorkomen dat de pleisters niet goed plakken.

Het is belangrijk om vooraf met de dermatoloog de te bespreken wanneer u:
* een stollingsstoornis heeft;
* overgevoelig bent voor pleisters en/of bepaalde geneesmiddelen;
* zwanger bent of denkt te zijn;
* borstvoeding geeft;
* last heeft van migraine.

Behandeling

De assistente komt u halen. In de behandelruimte neemt u staande plaats op een voetenbankje. De arts vraagt u rond te draaien en bekijkt welke spatader(en) behandeld moet(en) worden. De plaatsen waar de vaatjes worden ingespoten, worden eventueel gemarkeerd met een stift. Vervolgens neemt u plaats op de behandeltafel. De vaatjes worden dan met een vloeistof ingespoten. Het inspuiten is niet echt pijnlijk, maar kan een branderig gevoel geven. Na het inspuiten is het mogelijk dat de assistente een verband aan brengt om extra druk (compressie) uit te oefenen op de plaatsen die zijn ingespoten. Dit kan zijn met behulp van pleisters, wattendotjes met een pleister of een steunende kous.

Behandeling Foramtechniek

Hierbij vermengt de dermatoloog de vloeistof (aethoxysclerol) met behulp van lucht tot schuim, vervolgens prikt de arts de spatader aan en spuit het schuim in. Dit schuim duwt na inspuiten het bloed voor zich uit, zodat er optimaal contact ontstaat tussen het schuim en de vaatwand en laat deze door een chemische reactie aan elkaar kleven. Soms kunnen meerdere injecties nodig zijn. Het inspuiten kan gevoelig zijn. Na het inspuiten zal er zo nodig een pleister worden geplakt of een steunkous worden aangetrokken.

Na de behandeling

Na de behandeling kan u verzocht worden nog een korte periode te blijven om te controleren of u geen bijwerkingen heeft. Indien u tijdens deze periode last krijgt van hevige jeuk over het gehele lichaam, dient u dit direct te melden bij de secretaresse aan de balie. Deze bijwerking komt gelukkig maar zeer zelden voor. Hierna kunt u naar huis. Wij adviseren u om vooral na de eerste keer niet zelf met de auto naar huis te rijden..

Weer thuis

De volgende ochtend bij het opstaan, kan uw voet wellicht wat gezwollen zijn. De zwelling verdwijnt meestal vanzelf nadat u een stukje heeft gelopen. Douchen mag indien dit is aangegeven door de assistente. Mogelijke klachten na de behandeling zijn hoofdpijn en/of een gevoel van rillerig zijn, hiervoor kunt u paracetamol innemen. Er kunnen blauwe plekken en pijnlijke knobbeltjes ontstaan op de plaatsen waar de vloeistof is ingespoten. Deze verdwijnen binnen enkele weken.

Het komt wel eens voor dat de injectievloeistof naast het bloedvat terecht komt. Het is dan mogelijk dat de huid ter plaatse stuk gaat. Ook kan een ter plaatse bruine verkleuring van de huid ontstaan. Deze verdwijnt doorgaans na enkele maanden, maar kan ook blijvend zijn. Krijgt u na de behandeling klachten zoals een rood, warm, dik been en/of koorts, dan dient u onmiddellijk contact met ons op te nemen. Deze klachten kunnen wijzen op een trombosebeen.

Soms ontstaan er in/rondom het behandelde gebied nieuwe kleine bloedvaatjes, dit noemt men matting. Deze kunnen na enkele maanden vanzelf verdwijnen, maar deze kunnen ook blijven bestaan. Deze matting is moeilijk te behandelen.

Beweging is goed. Maak dagelijks een wandeling en/of ga een stuk fietsen. Het is beter twee weken niet intensief te sporten. Het nemen van een warm bad, te warme douche of sauna wordt de eerste twee weken sterk afgeraden. Door de warmte ontspannen de aderen, waardoor ze te veel verwijden. Stel de benen niet bloot aan de zon of zonnebank, dit geeft namelijk een hoger risico op permanente (ongewenste) verkleuring. Houdt u er rekening mee dat u eventueel uw werkzaamheden gedurende 1 à 2 weken moet aanpassen na de behandeling.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u tijdens werkdagen tussen 08.00 en 13.00 uur contact opnemen met het secretariaat van dermaTeam op telefoonnummer 0118-673050.

Na 13:00 uur zijn wij enkel voor spoedgevallen bereikbaar, kan uw vraag niet tot de volgende werkdag wachten? Bel dan 0118-673050 en kies optie 1. Of mail naar: dermateam@bravis.nl.

Bij spoed na 17:00 uur en in het weekend belt u naar de receptie van het Bravis ziekenhuis via 088 706 8000. Er wordt dan contact gelegd met een van onze dienstdoende dermatologen.

Tot slot

Als u klachten heeft over de behandeling, de bejegening naar u toe of aanverwante zaken, kunt u een klacht indienen bij:

Patiënten Service Bureau,
Bravis Ziekenhuis,
Boerhaaveplein 1, 4624 VT, Bergen op Zoom.
Of email naar psb.boz@bravis.nl.

Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag van u.

Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.