Main content

Vaatonderzoek

Wilt u onderstaande documenten meenemen naar uw afspraak?
- geldig legitimatiebewijs (identiteitskaart/ paspoort/ rijbewijs);
- indien nog niet door ons ontvangen, de verwijzing van uw huisarts.

Landelijk gelden er regels voor de vergoeding van spataderbehandelingen. Zorginstituut Nederland heeft hiervoor criteria opgesteld. Zorgverzekeraars vergoeden alleen nog een zeer beperkt aantal behandelingen onder zeer strikte voorwaarden. Voldoet u niet aan de vastgestelde criteria, maar wilt u wel worden behandeld, dan betaalt u zelf de behandelkosten.

Voorwaarden vergoeding

De voorwaarden om in aanmerking te komen voor een vergoeding zijn:
Er is sprake van significante klachten en/of symptomen, passend bij veneuze insufficiëntie (tekortschieten van het veneuze systeem, de aders),

De volgende bevindingen bij duplexonderzoek:
• Axiale staminsufficientie: reflux over een aaneengesloten lang traject inclusief de cross, en
• Een refluxduur van ten minste 0,5 seconden, en
• Een diameter van de spatader van ten minste 3 mm doorsnede.
(Onder symptomen worden zichtbare huidafwijkingen, oedeemvorming, moe/zwaar gevoel, onrustige benen, jeuk en krampen verstaan.)

Wat betekent dat in de praktijk. Het eerste consult, het duplex onderzoek en de intake worden vergoed door uw ziektekostenverzekeraar, maar worden altijd eerst verrekend met uw eigen risico!. U heeft voor dit intakegesprek een verwijsbrief nodig van uw huisarts.

Tijdens het intakegesprek wordt de diagnose gesteld en wordt meteen bekeken of u aan de bovenstaande criteria voldoet. Is geen medische noodzaak voor een behandeling aanwezig, dan kunt u ervoor kiezen om toch een behandeling te laten uitvoeren.

De kosten (richtlijnen) hiervoor zijn als volgt:
- Sclerocompressietherapie ½ been: 150 euro
- Sclerocompressietherapie 1 been: 300 euro
- Sclerocompressietherapie 2 benen: 600 euro
- Flebectomie volgens Muller: 950 euro
- EVLT (laserbehandeling): 1750 euro
Wilt u meer weten over de criteria dan kunt u het volledige standpunt nalezen door het te downloaden van de website van het ZiNL.

Vaatfunctie onderzoek (duplex)

Dit onderzoek geeft de arts informatie over de conditie van de bloedvaten (aderen) van de benen.

Bij dit onderzoek ligt, zit of staat u op een bed en wordt er een microfoon op uw benen geplaatst. Deze zendt geluidsgolven uit waardoor de vaten zichtbaar gemaakt worden op een beeldscherm. Er kan u gevraagd worden om te persen d.m.v. blazen op uw hand; ook kan het zijn dat u een band om uw been krijgt die snel wordt opgepompt en snel weer leegloopt.

Wij vragen u geen onderkleding te dragen die in de liezen knelt of strak zit en geen bodylotion of crème op uw benen te doen.

Het onderzoek is volkomen pijnloos.
Duur van het onderzoek: 20 - 50 minuten.
Na het onderzoek kunt u uw normale bezigheden weer hervatten.

Door de laboranten worden geen uitslagen gegeven. De uitslag van het onderzoek wordt met u besproken bij uw afspraak met één van onze dermatologen.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u tijdens werkdagen tussen 08:00 en 13:00 uur contact opnemen met het secretariaat van dermaTeam op telefoonnummer 0118-673050.

Na 13:00 uur zijn we enkel voor spoedgevallen bereikbaar, kan uw vraag niet tot de volgende werkdag wachten? Bel dan 0118-673050 en kies optie 1. Of mail naar: dermateam@bravis.nl.

Bij spoed na 17:00 uur en in het weekend belt u naar de receptie van het Bravis ziekenhuis via 088 706 8000. Er wordt dan contact gelegd met een van onze dienstdoende dermatologen.

Ten slotte

Als u klachten heeft over de behandeling, de bejegening naar u toe of aanverwante zaken, kunt u een klacht indienen bij:

Patiënten Service Bureau,
Bravis Ziekenhuis,
Boerhaaveplein 1, 4624 VT , Bergen op Zoom.
Of email naar psb.boz@bravis.nl.

Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag van u.

Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.