Main content

Voeding bij wondgenezing

In deze brochure kunt u lezen welke voeding nodig is voor een goede wondgenezing.

Voor een goede wondgenezing is het van belang dat uw voeding voldoende voedingsstoffen bevat. De belangrijkste hierbij zijn de eiwitten. Eiwitten uit uw voeding worden gebruikt bij de opbouw van nieuw weefsel, onder andere bij de genezing van wonden. Daarnaast speelt eiwit een grote rol bij de afweer (het voorkomen van infecties). Eiwitten zitten vooral in dierlijke producten zoals vlees, vis, ei, kaas en melkproducten, maar ook in plantaardige producten zoals vleesvervangers, sojaproducten, noten en peulvruchten.

Uw lichaam kan het eiwit alleen als bouwstof gebruiken als uw voeding voldoende energie bevat. Energie wordt uitgedrukt in kcal (kilocalorieën) of kJ (kilojoules). Deze energie wordt vooral geleverd door koolhydraten en vetten. Bij een tekort aan energie in uw voeding worden de eiwitten uit uw voeding ook als brandstof (energie) gebruikt. Dit gaat dan ten koste van de wondgenezing.

Tot slot spelen andere stoffen zoals vitamine C ook een rol. Het is daarom goed om per dag 2 porties fruit te gebruiken.

Wondgenezing bij ondervoeding

Bij een goede voedingstoestand heeft uw lichaam voldoende voedingsstoffen om te zorgen voor een goede wondgenezing. Als uw voedingstoestand is verslechterd gaat ook de wondgenezing minder goed.

Voeding bij wondgenezing

Zoals u al heeft kunnen lezen heeft uw lichaam voor een goede wondgenezing voldoende energie en eiwitten nodig. Het probleem is vaak dat u minder eet als u zich niet goed voelt bijvoorbeeld door pijn. Hierdoor krijgt u te weinig voedingsstoffen binnen. Om u te helpen bij het samenstellen van uw voeding volgen hier een aantal praktische tips:
• neem geen magere of ‘light’-producten, maar producten met een normaal vet- en suikergehalte;
• besmeer uw boterham ruim met roomboter of (dieet)margarine, voeg eventueel een klontje boter toe aan de pap;
• beleg uw boterham extra dik met kaas en/of vleeswaar;
• eet en drink zuivelproducten bij de maaltijden en/of tussendoor;
• neem een ruime portie vlees, vis of een vleesvervanger bij de warme maaltijd of lunch;
• gebruik naast 3 hoofdmaaltijden nog ten minste 3 extra tussendoortjes (zie tabel).

In de tabel hieronder ziet u een aantal voorbeelden van tussendoortjes, met daarbij de hoeveelheid energie en eiwit die ze bevatten. Probeer te streven naar ongeveer 600 kcal en 15 gram eiwit per dag extra uit tussendoortjes.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u tijdens werkdagen tussen 08:00 en 13:00 uur contact opnemen met het secretariaat van dermaTeam op telefoonnummer 0118-673050.
Na 13:00 uur zijn wij enkel voor spoedgevallen bereikbaar, kan uw vraag niet wachten tot de volgende werkdag? Bel dan 0118-673050 en kies optie 1, of mail naar: dermateam@bravis.nl.
Bij spoed na 17:00 uur en in het weekend belt u naar de receptie van het Bravis ziekenhuis via 088 706 8000. Er wordt dan contact gelegd met een van onze dienstdoende dermatologen.

Ten slotte

Als u klachten heeft over de behandeling, de bejegening naar u toe of aanverwante zaken, kunt u een klacht indienen bij:

Patiënten Service Bureau,
Bravis Ziekenhuis,
Boerhaaveplein 1, 4624 VT, Bergen op Zoom.
Of email naar psb.boz@bravis.nl.

Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag van u.

Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.