Main content

Wratten behandelen met MCA

Wratten hebben een zelflimiterend natuurlijk beloop, dat wil zeggen dat ze vanzelf verdwijnen. Omdat dit verdwijnen soms maanden tot jaren kan duren en wratten hinderlijk of pijnlijk kunnen zijn, kan behandeling worden overwogen.

U bent aangemeld voor de behandeling van uw wrat(ten) met monochloorazijnzuur. Dit middel heeft een etsende werking en is relatief weinig pijnlijk. Monochloorazijnzuur (MCA) wordt om de twee of drie weken op de polikliniek aangebracht. Dit wordt totaal maximaal zes keer gedaan. Meestal is dit voldoende voor een goed resultaat.

Eigen inzet

Om de behandeling zo effectief mogelijk te laten zijn, vragen wij ook om uw eigen inzet. Die bestaat uit het één- of tweemaal daags verwijderen van de eelt van de wrat door deze te schuren (met schuurpapier of puimsteen) of te vijlen (eeltvijl). Of met een speciale curette af te schrapen. Dit schuren verwijdert al een deel van de hoornlagen van de wrat. Wij kunnen dan de MCA direct op de wrat aanbrengen en met beter effect.

De behandeling

Om de gezonde huid te beschermen wordt de huid rondom de wrat ingesmeerd met vaseline. Daarna wordt de wrat met MCA aangestipt. Dit kan soms een prikkend gevoel geven en roodheid of blaarvorming veroorzaken. Vervolgens wordt een (hypoallergene) pleister aangebracht.

Weer thuis

U laat de pleister 24 uur zitten, tenzij er pijn of irritatie optreedt, dan kunt u de pleister verwijderen en de plek spoelen met lauw water.

Verdere verloop

Na circa 6 keer aanbrengen van de MCA is meestal goed resultaat bereikt en wordt het beleid geëvalueerd. Het kan voorkomen dat niet alle wratten dan zijn verdwenen. In dergelijke gevallen kunt u met de arts een verder beleid bespreken. Ook bij verdere behandeling blijft het van belang steeds voor een behandeling de wrat(ten) eerst af te schuren (met schuurpapier of puimsteen) of vijlen (eeltvijl). Dit maakt de wratten dunner en de behandeling effectiever.

Contact

Heeft u na het lezen van deze folder nog vragen, dan kunt u tijdens werkdagen tussen 08:00 en 13:00 uur contact opnemen met het secretariaat van dermaTeam op telefoonnummer 0118-673050.

Na 13:00 uur zijn wij enkel voor spoedgevallen bereikbaar, kan uw vraag niet wachten tot de volgende werkdag? Bel dan 0118-673050 en kies optie 1, of mail naar: dermateam@bravis.nl.

Bij spoed na 17:00 uur en in het weekend belt u naar de receptie van het Bravis ziekenhuis via 088 706 8000. Er wordt dan contact gelegd met een van onze dienstdoende dermatologen.

Ten slotte

Als u klachten heeft over de behandeling, de bejegening naar u toe of aanverwante zaken, kunt u een klacht indienen bij:

Patiënten Service Bureau,
Bravis Ziekenhuis,
Boerhaaveplein 1, 4624 VT, Bergen op Zoom.
Of email naar psb.boz@bravis.nl.

Bent u van mening dat bepaalde informatie ontbreekt of onduidelijk is, dan vernemen wij dat graag van u.

Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.