Main content

Eczeemcentrum en allergie

Eczeemcentrum: Bravis Bergen op Zoom: Dr den Hengst, Dr van Gerwen en Mw Janssens. Middelburg: dr. Galimont.

Het expertisecentrum voor eczeem van dermaTeam is ontstaan door een samenwerking tussen de huisartsen, apothekers, dermatologen en kinderartsen. Hierdoor krijgen de patiënten bij elke zorgverlener hetzelfde advies de oorzaken en de behandeling van eczeem.

Tijdens het consult met de dermatoloog krijgt u uitleg over eczeem, de oorzaken en de behandelingsmogelijkheden. Indien nodig krijgt u aansluitend aan het consult met de dermatoloog tijdens het zalfspreekuur met de gespecialiseerd verpleegkundige uitleg over de aandoening, de behandeling met vettende crèmes en het juiste gebruik van dermatocorticosteroïden.

Als patiënten met eczeem goed leren welke factoren het eczeem verergeren en welke middelen gebruikt kunnen worden om eczeem te verminderen of te voorkomen, dan zal de frequentie en de ernst van de uitbarsting van eczeem veel minder worden. Ook is het essentieel om eczeem goed te behandelen met dermatocorticosteroïden. Het juiste gebruik hiervan qua hoeveelheden en tijdsduur is van groot belang om de behandeling te laten slagen. Tevens krijgt u uitleg over omgaan met jeuk, krabbeheersing en ontspanningsoefeningen. Ook tips met betrekking tot zonnen en zwemmen, eczeem en kinderziekten en vaccinaties komen uitgebreid aan bod. In een behandelboekje staat informatie over eczeem en de behandeling beschreven en dit dient als informatieoverdracht tussen de verschillende zorgverleners. Zo weet ieder van de behandelaars welk onderzoek en behandeling ingezet is.

Er worden smeerlessen gegeven waar kinderen op een speelse manier al vanaf jonge leeftijd leren hoe om te gaan met hun eczeem. Aan de hand van personages die voor het eczeemcentrum ontwikkeld zijn wordt uitgelegd wat eczeem is en hoe het voorkomen en behandeld kan worden. De kinderen leren op een leuke manier om zichzelf in te smeren en op het einde krijgen ze een welverdiend smeerdiploma. Om de kinderen actief te betrekken bij de verzorging van hun huid en de behandeling van hun eczeem kunnen de kinderen de smeerkalender invullen. Daarnaast is een boekje voor kinderen ontwikkeld met tips en adviezen voor kinderen over het eczeem. Een smeertekening met alle personages herhaalt de boodschap op een speelse manier. Thuis kan u de opgedane kennis aan de hand van de presentatie voor kinderen met uw kind op een leuke manier herhalen.

4 maal per jaar wordt er door de kinderarts en de dermatoloog een informatieve avond gehouden over eczeem. Deze school is opgericht voor volwassenen en kinderen met eczeem om hun extra informatie te geven over eczeem zodat zij beter met eczeem leren omgaan. In deze bijeenkomsten krijgt men onder meer uitleg over anti-jeuk tips, anti-krables, en zalfinstructies. Verder is er uitgebreid uitleg over de uitlokkende factoren. Aanvullend is er een informatieplein met producten om de huid in te smeren en met krabpakjes. In tussentijd kunnen de kinderen onder begeleiding van een pedagogisch medewerkster smeerpotten maken voor zichzelf, hun vriendjes of hun ouders.

lees hier meer over allergie

Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.