Main content

Moedervlekkenspreekuur

Mw.Dr. van Baar en Mw. van der Spek houden regelmatig een moedervlekkenspreekuur in Bravis Ziekenhuis Roosendaal.

Iedereen heeft moedervlekken. De meeste Nederlanders hebben er rond de vijftig, maar er zijn mensen die er veel meer hebben, tot wel vijfhonderd. Een onschuldige moedervlek is ongeveer 2 tot 3 mm. groot en heeft één kleur bruin. Sommige mensen hebben een zowel grote als kleine moedervlekken, die onderling ook nog verschillen in kleur. En moedervlekken kunnen soms ook meerdere kleuren bruin hebben.

In Nederland neemt het aantal mensen met een kwaadaardige moedervlek (ook wel melanoom genoemd) toe. Juist bij deze vorm van huidkanker, die meestal ook op iets jongere leeftijd ontstaat dan de andere vormen van huidkanker, is tijdige herkenning belangrijk. De kans op uitzaaiingen is dan klein. Daarom moeten bepaalde groepen mensen hun huid regelmatig laten controleren. Bijvoorbeeld mensen met een zeer lichte huid die gemakkelijk verbrandt, mensen met blond/rood haar, blauwe of groene ogen en die voor hun twintigste zonblaarverbrandingen hebben meegemaakt. Ook voor mensen met meer dan honderd moedervlekken, meerdere zichtbare onrustige moedervlekken, een reuzenmoedervlek (groter dan 20 cm), zonnebankgebruikers of mensen die al een melanoom hebben gehad of bij wie het in de familie vaker voorkomt, lopen een groter risico.

Moedervlekken controleren
Om juist deze mensen extra goed te kunnen controleren heeft dermaTeam een moedervlekkenspreekuur. Op dit spreekuur doet de dermatoloog niet alleen de gebruikelijke controle van de moedervlekken, maar wordt het moedervlekpatroon ook fotografisch vastgelegd. Er worden vergrote detailopnames gemaakt van moedervlekken die extra aandacht nodig hebben. Bij een volgende controle worden deze digitale beelden weer bekeken en vergeleken met de situatie op dat moment.

Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.