Main content

Culicosis

Andere benaming(en): muggenbeet

Insektenbeten kunnen soms een dusdanig heftige reactie geven dat blaren ontstaan. Vaak aan de onderbenen. Meestal zijn er ook rode bultjes, zoals bij muggesteken.

Culicosis of muggenbult1

Wat is het?

Insectenbeten worden door de specialist ook wel culicosis genoemd. Deze fors jeukende huidafwijking wordt veroorzaakt door de beetjes van insecten in de huid. Dit kunnen zowel de muggen zijn als ook door andere stekende en bijtende insecten worden veroorzaakt.

Bij muggen is er in ons land duidelijk zichtbaar sprake van seizoenswisselingen. In de winter komen deze bijna niet voor.

De insecten zijn onder te verdelen in giftige en niet giftige. De giftige, zoals de wespen, bijen, horzels en bepaalde mieren laten een gif achter. Meestal is de "beet" een verdedigings reactie. Dit gif geeft vaak heftige reacties, variend van roodheid en jeuk tot forse zwellingen, maar soms zelfs uit de hand gelopen allergische reacties (anafylaxie) welke soms de dood tot gevolg kunnen hebben.

De niet giftige insectenbeten worden veroorzaakt door muggen, vlooien, luizen, schruftmijt etc die in de huid bijten omzich te kunnen voeden aan ons bloed. Soms is het niet duidelijk waar door de uitslag wordt veroorzaakt, terwijl er wel een duidelijk bij insektenbeten passend huidbeeld wordt gezien.

Wat zijn de verschijnselen?

  • de gewone muggenbult ziet er uit als een klein rood bultje wat intens jeukt, maar wat bij krabben kan groeien tot de rode tot bleke verheven zwellingen die we ook van galbulten/urticaria kennen,
  • Soms kunnen de reacties heftiger zijn en dan gaan deze gepaard met blaarvorming (culicosis bullosa).
  • Andere heftigere of hardnekkige reacties zijn strophulus (acute uitbraak van fors jeukende bultjes na insectenbeet) en persisterende insektenbeten, welke soms nog weken tot maanden na insektenbeten kunnen aanhouden.

Hoe wordt het behandeld?

Bij sterke jeuk en huidreacties kunnen onstekinsremmende corticosteroid zalven veel verlichting geven. Soms wordt dit gecombineerd met antihistaminica, om de jeuk extra te bestrijden.

Een bijkomend probleem is vaak bacteriële infectie van een insektenbeet, waardoor bij beperkte afwijkingen lokaal met antibioticazalf (fucidin) moet worden behandeld, en bij heftigere infecties zelfs antibiotica geslikt moeten worden.

Preventie van insektenbeten?

Een en ander is afhankelijk van het veroorzakende insectsoort. Goede hygiene van lichaam, maar ook omgeving is belangrijk. Soms is het mogelijk om insecten te weren doormiddel van barrières, zoals horren voor ramen en deuren, maar ook door kleding met lange mouwen/broekspijpen.

Ventilatie van een huis is ook zinvol, aangezien muggen bijv niet van tocht houden, maar ook een koele omgeving schrikt veel insekten af.

Muggen zouden niet van bepaalde geuren houden. Het nut van citronella producten en wierrook is vaak maar beperkt en van korte duur.

DEET (N,N-diethyl-m-toluamide) is een zeer effectief middel om muggen op afstand te houden, maar heeft zo zijn beperkingen, zo wordt het gebruik ervan afgeraden voor zwangeren en jonge kinderen.een sterk jeukende reactie die ontstaat op de plek van de huid waar een mug bloed zuigt.

Vooral in waterrijke gebieden komt de mug 's zomers massaal voor. Voor de voortplanting heeft de mug water nodig om haar eieren in te leggen en bloed om de eieren te kunnen produceren.

Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.