Wat is pityriasis rosea?
Pityriasis rosea is een huidziekte die plotseling ontstaat en die een karakteristieke huiduitslag geeft. De oorzaak is onbekend. Waarschijnlijk is het een infectieziekte, maar toch is pityriasis rosea nagenoeg niet besmettelijk. De aandoening komt vooral voor bij kinderen en bij jong volwassenen, is volstrekt onschuldig en geneest spontaan na 6-8 weken.
Hoe ontstaat pityriasis rosea?
De oorzaak van pityriasis rosea is onbekend. Er zijn aanwijzingen dat het om een infectieziekte gaat, die mogelijk veroorzaakt wordt door bepaalde typen herpesvirus. Een enkele keer hebben twee gezinsleden gelijktijdig of direct na elkaar pityriasis rosea, maar de aandoening is nagenoeg niet besmettelijk. De ziekte wordt vooral gezien bij kinderen en jong volwassenen.
Wat zijn de verschijnselen?
Het eerste verschijnsel van pityriasis rosea is een rode en schilferende plek, meestal op de romp, in de hals, op een bovenarm of een bovenbeen. De plek is rond of ovaal en 2-5 centimeter groot. Deze plek wordt vaak de ‘moederplek’ genoemd.
Vervolgens ontstaat er in een periode van gemiddeld 10 dagen een uitgebreide huiduitslag van rozerode en schilferende plekjes. Deze plekjes zijn kleiner dan de moederplek en ook minder vurig. De plekjes zijn veelal gerangschikt volgens het patroon van wat de ‘splijtlijnen van de huid’ genoemd worden. Hierdoor ontstaat op de rug en de borst een patroon van de takken van een kerstboom. Deze ‘kerstboomconfiguratie’ is karakteristiek voor pityriasis rosea, zodat de aandoening door huisartsen en dermatologen meestal gemakkelijk te herkennen is.
De romp, bovenarmen en bovenbenen zijn de gedeelten van het lichaam waar de uitslag het vaakst voorkomt, maar de vlekken kunnen ook elders optreden, bijvoorbeeld in het gezicht en op het behaarde hoofd bij kinderen. Van pityriasis rosea wordt men niet ziek. Sommige patiënten zijn wat ‘grieperig’, maar het wordt betwijfeld of dat wel het gevolg is van de huidziekte. Wel kan de uitslag wat jeuken. Na 6 tot 8 weken is de uitslag bijna altijd weer spontaan genezen. Niet in alle gevallen verloopt de aandoening zoals hierboven is beschreven.
Hoe wordt de diagnose gesteld?
De diagnose kan doorgaans gesteld worden op grond van het verhaal van de patiënt en het kenmerkende aspect van de huiduitslag. Soms kunnen andere huidafwijkingen veel lijken op pityriasis rosea en kan de diagnose niet direct gesteld worden. In een dergelijk geval zal de huisarts of de dermatoloog u vragen om na een aantal weken terug te komen. Laboratoriumonderzoek, zoals het afnemen van een stukje huid voor microscopisch onderzoek, is meestal niet nodig.
Wat is de behandeling?
In de meeste gevallen is geen behandeling nodig en kan de spontane genezing afgewacht worden. Wanneer de jeuk erg hinderlijk is kan een crème of zalf met corticosteroïden worden voorgeschreven of eventueel jeukstillende tabletten.
Wat zijn de vooruitzichten?
Pityriasis rosea geneest spontaan en volledig. De vlekken kunnen na genezing tijdelijk wat lichter of donkerder van kleur blijven. De kans om een tweede keer een aanval van pityriasis rosea te krijgen is erg klein.
Alle informatie op deze website is met grote zorgvuldigheid samengesteld door dermatologen. Desondanks wijzen wij iedere aansprakelijkheid af voor eventuele onjuistheden of andere tekortkomingen in de aangeboden informatie en voor de mogelijke gevolgen daarvan.